2. 8. 2022, 11:04

Denar pretehtal nad moralnimi načeli: sankcije za tiste, ki so se odločili za Rusijo

Profimedia

Da se je večina športnih zvez v svetu odločila za ničelno toleranco do Rusije, Belorusije in njunih simpatizerjev, ni skrivnost. Tisti, ki pa so želeli izkoristiti priložnost za zaslužek, bodo odločitev plačali s ponosom.

Košarkarji, ki igrajo ali so tik pred podpisom za katerega od ruskih ali beloruskih klubov, ne bodo mogli igrati za reprezentanco.

Francoski košarkarji, ki so že angažirani ali so tik pred podpisom za katerega od ruskih ali beloruskih klubov, ne bodo mogli igrati za reprezentanco do konca vojne v Ukrajini, je sporočila francoska košarkarska zveza.

"Igralci in trenerji ne bodo več izbrani za nacionalne selekcije, če bodo podpisali pogodbo z ruskim ali beloruskim klubom, dokler se konflikt nadaljuje," je sporočila francoska košarkarska zveza.

Odločitev se "nanaša na igralce, ki so že podpisali pogodbe z ruskimi ali beloruskimi klubi".

Izločena iz vseh tekmovanj

Ta tema je postala aktualna po tem, ko sta francoska reprezentanta Livio Jean-Charles in Louis Labeyrie podpisala za CSKA iz Moskve oziroma Unics iz Kazana.

Po ruski vojaški invaziji na Ukrajino 24. februarja se je Mednarodna košarkarska zveza (FIBA) odločila, da do nadaljnjega izključi Rusijo in Belorusijo iz vseh svojih tekmovanj.

Enako se je odločila tudi evroliga, ki je pod okriljem Evropske košarkarske zveze (ULEB). No, v nečem pa se ti dve najmočnejši košarkarski zvezi na svetu le strinjata. 

Novo na Metroplay: Aljoša Bagola in Matej Šarc│1, 2, 3 ... bis! Podkast Slovenske filharmonije