J. Z. | 10. 9. 2022, 16:41

Slovenija v četrtfinalu EuroBasketa: kletvice na klopi in nezadovoljstvo navijačev

Fiba

Slovenski košarkarji na pomembni tekmi proti belgijski reprezentanci niso pokazali vsega, kar zmorejo. V zadnji četrtini so strnili vrste in si priborili napredovanje na evropskem prvenstvu, kjer branijo naslov, a vprašanje ostaja, zakaj jim je med tekmo zmanjkalo motivacije. 

Vsaj na papirju je slovenska reprezentanca veljala za favorita tekme. Belgijci, ki so se na presenečenje številnih uvrstili v osmino evropskega prvenstva, so pokazali zobe in slovenski ekipi že kmalu dali vedeti, da jih ne smejo podcenjevati. Šele v zadnji četrtini so si Slovenci zagotovili večjo prednost in tekmo dobili z rezultatom 88:72.

Če je slovenska reprezentanca dobro začela tekmo - Luka Dončić je uvodoma zadel kar tri mete za tri točke - jim je nato koncentracija padla, Belgijci pa so jim ves čas dihali za ovratnik. Igra slovenske reprezentance ni navdušila tistih navijačev, ki so prišli na tekmo v Berlinu. V prvem polčasu so dvakrat imeli dvomestno prednost, a so jih nato Belgijci ujeli. 

Ker reprezentanca v prvih dveh četrtinah ni pokazala tistega, kar zna, je bil med premorom jezen tudi kapetan Goran Dragić, ki je s kletvicami pospremil minuto odmora. "Pa kaj je to Sale," je spraševal selektorja Aleksandra Sekulića

"Ne bi rekel, da smo slabo začeli, dobro so začeli tekmo, mogoče so se malo sprostili. Je pa Belgija pokazala, da enostavno ni ekipa, proti kateri bi se lahko sproščali," je v televizijskem prenosu ob polčasu na POP TV dejal Saša Dončić

Med tekmo se je očitno poškodoval Zoran Dragić, ki je po polaganju nerodno padel, prav njegova odsotnost pa je po mnenju Saše Dončića pomembno vplivala na slabšo kakovost igre. Se je pa ekipi na parketu danes znova pridružil Mike Tobey, ki je zaradi zvina gležnja izpustil zadnjo tekmo skupinskega dela.

Fiba

Luka Dončić je s 35 točkami postal prvi igralec v zadnjih 30 letih, ki je na evropskih prvenstvih na treh zaporednih tekmah presegel mejo 30 točk. Preostali košarkarji so bili manj uspešni: Klemen Prepelič jih je dodal 13, Mike Tobey 12 in Goran Dragić 11.

Slovenci, ki so napredovali v četrtfilnale EuroBasketa, se bodo tam pomerili z boljšim iz obračuna Ukrajina–Poljska, ki bo na sporedu v nedeljo ob 12. uri. Četrtfinalna tekma bo po urniku potekala v sredo. Tako bodo imeli slovenski košarkarji na voljo dovolj časa, da se spočijejo in zberejo misli o tem, kaj je šlo narobe na tekmi proti Belgiji. V prvem obračunu osmine finala sta se v Berlinu udarili reprezentanci Turčije in Francije, po podaljšku pa so si napredovanje zagotovili Francozi. 

Novo na Metroplay: Aljoša Bagola in Matej Šarc│1, 2, 3 ... bis! Podkast Slovenske filharmonije