U. P. | 1. 10. 2024, 14:30

"Zbolel sem ..." Šampion šokiral in razkril svoj dolgoletni boj z zahrbtno boleznijo

Profimedia

Britanski dirkač formule 1 Lewis Hamilton je v nedavnem intervjuju razkril, da se večino življenja bori z depresijo. Vzrok za to vidi v pritiskih v svetu motošporta ter ustrahovanju, ki ga je doživljal v šoli.

Lewis Hamilton, ki bo januarja dopolnil 40 let, je kot sedemkratni svetovni prvak eden najuspešnejših dirkačev v formuli 1, pa tudi prvi temnopolti šampion v tem športu. Doslej je osvojil rekordnih 105 zmag na dirkah Formule 1, prav tako pa je tudi nosilec rekorda za največ najboljših startnih položajev in uvrstitev na stopničke. Kljub vsem uspehom pa je v življenju prestajal tudi zares težka obdobja.

"Zbolel sem za depresijo," je razkril. "Že zelo zgodaj, ko sem bil star 13 let. Mislim, da je bil kriv pritisk dirkaškega športa in ustrahovanje v šoli. Nikogar nisem imel, s komer bi se lahko pogovarjal."

Profimedia

Njegovo življenje se je spremenilo med pandemijo koronavirusa leta 2020, ko je po obdobju "iskanja samega sebe" začel vstajati ob 5. uri zjutraj, dan pa je začenjal z meditacijo in tekom.

"Čeprav sem najprej težko umiril misli, je bila nova rutina res odličen način, da sem stopil v stik sam s sabo, s svojimi notranjimi občutki, da sem razumel, kaj lahko storim," je povedal v intervjuju za britanski Sunday Times.

Priznal je, da s strokovno pomočjo ni bil zadovoljen. Pred leti je namreč obiskal terapevtko, a mu to bi bilo v veliko pomoč. Dodal je, da bi želel v prihodnosti najti ustreznega terapevta.

Hamilton, ki je letos poleti postal najstarejši dirkač, ki je zmagal na dirki formule 1 v 21. stoletju, se letos ne poteguje za naslov prvaka, saj je šele šesti na prvenstvu. Po 12 letih pri Mercedesu se bo ob koncu te sezone preselil k Ferrariju.