N. Vo. , STA | 5. 6. 2024, 09:50

Finale, ki ga ne smete zamuditi: Dončić in Irving proti Bostonu (preverite spored tekem)

profimedia

Slovenski košarkarski as Luka Dončić bo z ekipo Dallas Mavericks v finalu severnoameriške lige NBA izzval najboljše moštvo rednega dela Boston Celtics. 

Boj za sloviti pokal Larryja O'Briena se bo začel v noči s četrtka na petek ob 2.30 po slovenskem času, kar pa najbrž ne bo ustavilo slovenskih košarkarskih pristašev, da si te in preostale tekme prek televizijskih zaslonov ogledajo sredi noči.

profimedia

Petindvajsetletni Dončić je v domovini poskrbel za pravo evforijo pred začetkom finala, tudi v ameriških medijih, ki natančno spremljajo vsak njegov korak pred veliko premiero, pa je pričakovanje tokratnega finala veliko.

Dončić je kljub bolečinam v kolenu in križu blestel v končnici. Proti Clippersom je v povprečju dosegel 29,8 točke, 8,8 skoka in 9,5 podaje na tekmo, proti ekipi Thunder pa 24,7 točke, 10,5 skoka in 8,7 podaje. Proti Minnesota Timberwolves je s povprečjem 32,4 točke, 9,6 skoka in 8,2 podaje pomagal Dallasu do zmage.

Izvrstna ekipa Dallasa deluje razigrano

Tudi v finalu ni pričakovati, da bi Dončića kaj ali kdo posebej ustavil. Slovenski organizator igre je mojster za rušenje shem oziroma obrambnih taktik, ki jih trenerji nasprotnih ekip privlečejo na površje, da bi ga ustavili.

Obenem s Kyriejem Irvingom, ki ima med drugim burno zgodovino z Bostonom, predstavljata tako rekoč neustavljivi dvojec. Ob preostalih igralcih na parketu Dallas deluje poletno, razigrano, predvsem pa osredotočeno v obrambi, kar v končnicah pomeni pol koraka do slavja v serijah.

profimedia

Ob Dončiću in Irvingu se je v svoji prvi sezoni pod košem izkazal Dereck Lively, ki z Danielom Gaffordom, tega si je Dallas zagotovil februarja na prestopni tržnici, tvori visoko oviro pod košem.

Predvsem Lively daje Mavericksom dodatno dimenzijo v obrambi, nekaj, kar je pred tem manjkalo zasedbam, zbranim okoli slovenskega asa. Tu sta še P. J. Washington in Derrick Jones ml., ki v obrambi večinoma pokrivata tekmečeve najboljše igralce.

Boston, najboljši po rednem delu, je v finalu vzhoda s 4 : 0 odpravil moštvo Indiana Pacers. Ima visoke in odlične branilce, kot so Jayson Tatum, Jaylen Brown in Jrue Holiday. Kristaps Porzingis se vrača po poškodbi in bo ključni igralec.

profimedia

Bo to ena boljših finalnih serij v zadnjih letih?

Finalna serija ima tako vse temelje, da postane ena boljših v zadnjih letih. Ob vsem znanju na parketu pa se veliko dogaja tudi zunaj njega. Irving je eden najmanj priljubljenih košarkarjev v Bostonu, potem ko se njegova epizoda tam ni končala prijateljsko.

Tudi Dončić v Bostonu ne uživa ravno velikega ugleda, a to Ljubljančana po navadi še dodatno spodbudi, ko je soočen z glasnimi žvižgi in vzkliki s tribun nasprotnikovih dvoran. 

Že čez slaba ali dobra dva tedna bo prestol zasedel nov kralj severnoameriškega parketa, tukaj pa si lahko pogledate spored finala lige NBA:


- 1. tekma, 7. junij:
02.30 Boston Celtics - Dallas Mavericks

- 2. tekma, 10. junij:
02.00 Boston Celtics - Dallas Mavericks

- 3. tekma, 13. junij:
02.30 Dallas Mavericks - Boston Celtics

- 4. tekma, 15. junij:
02.30 Dallas Mavericks - Boston Celtics

- morebitna 5. tekma, 18. junij:
02.30 Boston Celtics - Dallas Mavericks

- morebitna 6. tekma, 21. junij:
02.30 Dallas Mavericks - Boston Celtics

- morebitna 7. tekma, 24. junij:
02.00 Boston Celtics - Dallas Mavericks

Novo na Metroplay: "Največja ovira je davčni sistem" | Blaž Brodnjak