Uredništvo | 3. 7. 2024, 11:19

Škandal na evropskem prvenstvu: junak turške reprezentance razburil javnost z ...

Profimedia

Zaradi geste, ki si je nogometaš po mnenju številnih ne bi smel privoščiti, je UEFA napovedala visoko kazen.

Junak turške izbrane vrste Merih Demiral, ki je na tekmi evropskega prvenstva proti Avstriji dosegel oba gola in Turke popeljal v četrtfinale, je številne šokiral s tem, kako je slavil svoj zgodovinski dosežek. Po tem, ko mu je uspelo zatresti nasprotnikovo mrežo, je namreč z rokami pokazal tako imenovani volčji pozdrav - simbol gibanja Sivi volkovi, ki verjame v večvrednost turške rase.

Profimedia

Demiral v tem ne vidi nobenih težav

Gibanje promovira desničarsko ekstremistično ideologijo in si prizadeva za združitev vseh turških narodov v eno državo. Ta se po njihovem mnenju razteza od Balkana prek Srednje Azije pa vse do Kitajske.

Merih Demiral sicer v takšnem proslavljanju svojega dosežka ne vidi nobenih težav. "Način, kako sem proslavil gol, je povezan z mojo turško identiteto, zato sem naredil to gesto. Videl sem ljudi na stadionu z isto gesto, ni nobenega skritega sporočila," je povedal.

Profimedia

Nogometaša bo doletela visoka kazen

"Vsi smo Turki, zelo sem ponosen, da sem Turek. Hotel sem samo pokazati, kako srečen sem, upam, da bo še več priložnosti, da to gesto pokažem še enkrat," njegove besede navaja Dnevnik.hr.

Na Demiralovo potezo se je že odzvala krovna evropska nogometna organizacija (UEFA), ki je napovedala, da bo turškega nogometaša doletela visoka kazen. Kljub temu pa je malo verjetno, da bi ga zaradi te geste izključili s prvenstva. Turčija bo sicer v četrtfinalu igrala proti Nizozemski.

Novo na Metroplay: Ninna Kozorog prekinila molk | N1 podkast s Suzano Lovec