9. 6. 2022, 18:10

Kateri športi so povezani s slabšim duševnim zdravjem?

Profimedia

Na udaru so predvsem otroci in najstniki. Na kaj morate biti pozorni, ko izbirate aktivnosti za svoje otroke?

"Ko bi vsaj lahko igral nogomet namesto tenisa,” je v avtobiografiji zapisal Andre Agassi, ki ga je oče že zgodaj silil s treningi.

STA

"Trikrat na teden sem igral v šoli, tako rad sem tekel po igrišču, z vetrom v laseh, klical, naj mi podajo žogo, pri tem pa vedel, da ne bo konec sveta, če ne dam gola. Nisem imel usode mojega očeta, moje družine, celega planeta na ramenih. Če moja ekipa ne zmaga, je za to kriva cela ekipa in nihče ne bo vpil name. Ekipni športi, sem se odločil, so prava stvar."

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Forty-Love (@fortylovetennis)

Njegove zaključke zdaj potrjuje tudi znanost, poroča Smithsonian. Ameriška študija je namreč pokazala naslednje:

Otroci, ki se ukvarjajo z individualnimi športi, recimo s tenisom ali gimnastiko, imajo več težav s tesnobo, depresijo ali koncentracijo.

Pri duševnem zdravju jim gre celo slabše kot sovrstnikom, ki se sploh ne ukvarjajo s športom. Mladi, ki so trenirali ekipne športe, so imeli po drugi strani najmanj tovrstnih težav.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ran Lu-Andrews (@ranluandrews)

V raziskavo je bilo vključenih več kot 11.000 otrok v starosti od 9 do 13 let. A avtorji svarijo pred prehitrim sklepanjem. Čeprav je študija pokazala močno povezavo, bi se prav lahko izkazalo, da se že po naravi bolj anksiozni otroci pač raje odločajo za individualne športe.

Profimedia

Poudarjajo, da njihov namen ni odvračanje staršev od vpisovanja otrok na gimnastiko ali plavanje, le pozorni naj bodo na možnost, da se otrok pri teh športih lahko pogosteje znajde v situaciji, ki mu povzroča stisko.

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk