26. 6. 2024, 20:33 | Vir: STA

Romuni, Belgijci in Slovaki napredovali, slovo Ukrajincev

Profimedia

Belgijski in ukrajinski nogometaši so se v zadnjem krogu evropskega prvenstva v Nemčiji danes v Stuttgartu razšli brez golov. Tudi druga tekma med Slovaki in Romuni v Frankfurtu se je končala z neodločenim izidom 1:1.

Vse štiri omenjene reprezentance v skupini E so osvojile po štiri točke. Romunija, Belgija in Slovaška so napredovali v osmino finala, Ukrajina pa je izpadla zavoljo najslabše razlike v golih.

Prva polovica tekme je minila v enakovredni predstavi. Rahla terenska pobuda je bila na strani Belgijcev, a Ukrajinci so jim dobro kljubovali. Pred ukrajinskimi vrati je bilo prvič vroče v sedmi minuti, ko je prvi zvezdnik rdečih vragov Kevin De Bruyne z globinsko žogo zaposlil robustnega napadalca Romela Lukakuja, ki pa je slabo zadel žogo, tako da ukrajinski vratar Anatolij Trubin ni imel veliko dela.

Izbranci ukrajinskega selektorja Sergeja Rebrova so se zanašali v bliskovite nasprotne (pol)protinapade. Tovrstno obetavno akcijo so izpeljali v 20. minuti, močan strel Romana Jaremčuka s 25 metrov pa je bil preveč po sredini, tako da je Koen Casteels zanesljivo ubranil njegov strel.

V 33. minuti je na tribunah završalo po zvitem strelu De Bruyneja. Vsi so pričakovali, da bo kreativni nogometaš Manchester Cityja s 35 metrov na desni strani poslal predložek v ukrajinski kazenski prostor, a je presenetil in po močnem strelu zadel zunanji del mreže.

De Bruyne je bil v glavni vlogi tudi v sodnikovem podaljšku, njegov strel z 20 metrov je zanesljivo ukrotil Trubin. Pred tem so bili nevarni tudi Ukrajinci v 42. minuti, ko Jaremčuk ni ne streljal, ne podal, tako da je priložnost splavala po vodi.

Belgijci so v drugem polčasu povečali frekvenco svojih obratov in si ustvarili nekaj (pol)priložnosti. Poskusa Lukakuja v 57. in 64. sta bila "premlačna", po močnem strelu Yannicka Carrasca z roba kazenskega prostora v 73. minuti pa se je izkazal Trubin.

Ukrajinci niso bili nenevarni, najlepši priložnosti so zapravili v 79. in 83. minuti. V prvi akciji je Artem Dovbik z enajstih metrov močno streljal, žoga pa je švignila mimo leve vratnice, v drugi akciji pa je Casteels v zadnjem hipu rešil strel Ruslana Malinovskega neposredno iz desnega kota.

Belgijci v končnici dvoboja niso izkoristili tvegane igre Ukrajincev. V 87. minuti je po nasprotnem napadu Bakayokov strel končal mimo desne vratnice.

"Zaključno žogo" za zmago so imeli Ukrajinci v prvi minuti sodnikovega podaljška, po strelu Georgija Sudakova z 12 metrov pa se je vnovič izkazal Casteels.

Novo na Metroplay: Ninna Kozorog prekinila molk | N1 podkast s Suzano Lovec