7. 6. 2022, 10:02

Malo je Rusov, ki so proti agresiji. Ona je ena izmed teh: "Putin nam je vzel vse"

Instagram/Nadya Karpova

Odkar je Rusija v zgodnjih urah 24. februarja napadla Ukrajino, se je le majhno število ruskih športnikov izreklo proti napadu.

Njeno polno ime Nadja Karpova - Nadežda - v ruščini pomeni "upanje". Na sprednjem delu vratu ima majhno tetovažo z besedo v angleščini. To si je dala narediti pri 21 letih, a se sploh ne spomni, kakšne upe je imela takrat. Zdaj pa ima pravi pomen.

Med sedanjimi mednarodnimi nogometaši v državi so rusko agresijo na sosedo Ukrajino obsodili le trije.

Član ruske moške ekipe Fedor Smolov, ki igra za Dinamo iz Moskve, je na Instagramu februarja objavil 'Brez vojne!'. Od takrat je tiho. Na dan začetka vojne je sporočilo objavil tudi Aleksandr Sobolev iz moskovskega Spartaka, a ga je nekaj ur pozneje izbrisal.

Karpova, ki igra za španski Espanyol, je tretja. Je edina članica ruske ženske reprezentance, ki je izrazila svoje nasprotovanje in to počne skoraj vsak dan. Od začetka vojne, pred več kot tremi meseci, objavlja protivojna sporočila na Instagramu, kjer ima 143.000 sledilcev.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by nadya karpova (@karpichito)

"Ne morem samo gledati te nečlovečnosti in molčati," pravi. "Ne vem, kaj bi se zgodilo, če bi bila v Rusiji, ne v Španiji, vendar čutim posebno odgovornost, da spregovorim."

"Rusi so zelo poseben narod"

Previdna je pri svojih besedah. Ne gre pa za to, da se poskuša cenzurirati – čeprav jo lahko novi ruski zakon privede do 15 let zapora zaradi širjenja česar koli, kar oblasti menijo, da so 'lažne novice' o vojski.

"Ruska propaganda poskuša Ruse prepričati, da smo zelo poseben narod in da je ves svet proti nam in naši 'edinstveni misiji'," pravi.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by nadya karpova (@karpichito)

Ne boji se reči kaj narobe, kot je to običajno med ruskimi športniki. Namesto tega se boji, da bi pozabila nekaj pomembnega.

"Putin nam je vzel vse, vzel je našo prihodnost. Hkrati je to storil z našim tihim soglasjem. Večina ljudi je samo zatiskala oči pred krivico in mislila, da se jih to ne tiče. Ti ljudje, ki opravičujejo vojno, so talci propagande. Žal mi je zanje in verjamem, da moramo narediti vse, da jih osvobodimo," je zaključila pozitivno v tej nelagodni situaciji.

Novo na Metroplay: Aljoša Bagola in Matej Šarc│1, 2, 3 ... bis! Podkast Slovenske filharmonije