Jure Bohorič | 26. 7. 2023, 20:00

Na Bledu odprli novo poglavje v slovenskem nogometu: Eon NextGen liga prinaša neprecenljivo priložnost za mlade talente

Nogometna zveza Slovenije

Čeprav na mladih svet stoji, mladi velikokrat niso deležni pozornosti, ki bi si jo zaslužili. V slovenskem klubskem nogometu bo v prihodnje drugače.

V idiličnem okolju, ki ga svojim obiskovalcem nudi klub Royal Bled Golf, sta v ponedeljek Nogometna zveza Slovenije (NZS) in Telemach z roko v roki predstavila projekt, ki v svet mladih slovenskih nogometašev prinaša prepotreben svež veter. Da na mladih svet stoji, je jasno, toda za mlade je treba tudi skrbeti, jih negovati, pravilno usmerjati in jim pomagati. Tega se še kako dobro zaveda krovna organizacija, tega se še kako dobro zaveda tudi njen poslovni partner Telemach. Pa sta združila moči in nastala je ... Eon NextGen liga za najboljše mlade nogometaše v Sloveniji. Eon NextGen liga je tekmovanje, v kateri se bo dokazovalo 16 najboljših mladinskih klubov v deželici na sončni strani Alp.

V ligi Eon NextGen bodo v sezoni 2023/24 igrali Aluminij, Bravo, Tabor Sežana, Celje, Domžale, Gorica, Radomlje, Koper, Krka, Maribor, Mura, Ilirija, Nafta, Brinje Grosuplje, Olimpija in Rudar Velenje. Presenetljivo osvojeni naslov iz pretekle sezone bodo branili mladi upi Ilirije.

Mladinska liga se na slovenskih tleh seveda igra že desetletja, toda zdaj je bila deležna tektonskih premikov na bolje. Med drugim bo deležna neprimerno večje medijske pozornosti, za kar bo poskrbela televizijska postaja Sportklub, ki bo v vsakem krogu eno od tekem prenašala v živo. Prav tako bodo glavni akterji mladinske lige sodelovali v priljubljeni nogometni oddaji Pod prečko, strokovnjaki na področju nogometa bodo izbirali najboljše, gledalci bodo lahko uživali v najlepših golih in tako dalje in tako naprej.

Odlična odskočna deska

Kakopak vse v želji, da bi tudi mladi v Sloveniji dobili svoj prostor pod medijskim soncem. Prostor, ki si ga glede na uspeh mladih slovenskih nogometašev (spomnimo, kadetska reprezentanca je letos igrala na evropskem prvenstvu, mladinski se je nastop iz rok izmuznil v zadnji kvalifikacijski tekmi, selekcija do 15 let pa že celo večnost ne pozna poraza) tudi zaslužijo.

Nogometna zveza Slovenije

"Nadgrajujemo partnerstvo z United Group in Telemachom, ki sta prepoznala zanimivost mladinske lige. Gre za ligo, ki je z letošnjo sezono samostojno tekmovanje. Od nje se nadejamo veliko in lahko z njo zasledujemo več ciljev. Tekme, ki jih bo prenašal Sportklub, se bodo igrale na osrednjih igriščih, prav tako bo to tudi dobra motivacija za vse mlade nogometaše," je na dogodku v klubu Royal Bled Golf poudaril Radenko Mijatović, predsednik Nogometne zveze Slovenije.

Nogometna zveza Slovenije

Ditka Maučec, izvršna direktorica za produktno strategijo v skupini United Group, je dodala: "S Telemachom in United Medio, ki je kupila medijske pravice za prenose tekem prve lige, se je slovenska liga v zadnjih dveh sezonah dvignila še na višjo raven. Skupina United Group, katere del sta Telemach in United Media, je zato z veseljem podprla idejo za to inovativno tekmovanje, saj tudi sama vseskozi narekuje trende na svojem področju v celotni naši regiji. Upam, bo čim več mladih izkoristilo to odskočno desko za preboj v člansko konkurenco."

Telemach podpira tudi mlade

Tudi Adrian Ježina, predsednik poslovodstva Telemach Slovenija, telekomunikacijskega podjetja, ki je znano tudi kot velik podpornik slovenskega športa in po številnih športnih sponzorstvih, verjame, da bo zgodba uspešna: "Že ko smo pred dvema letoma postali generalni sponzor prve slovenske lige, smo pri Telemachu začeli razmišljati, kaj bi v sodelovanju z Nogometno zvezo Slovenije še lahko ponudili slovenskemu nogometu. Z Eon NextGen ligo dobivamo točno to, kar smo si želeli. Telemach namreč ne podpira zgolj najvišje ravni v slovenskem športu, ampak tudi mlade, saj se ne osredotočamo le na sedanjost, zelo pomembna za nas je tudi prihodnost. Mi želimo biti vedno v igri."

Nogometna zveza Slovenije

Ena od novosti je tudi, da bodo lahko na vsaki tekmi mladinske lige igrali štirje leto dni starejši nogometaši, kar bo po besedah direktorja reprezentanc Mirana Pavlina med drugim poskrbelo za lažji prehod nogometašev iz mladinske v člansko ligo.

Ne sme biti potuha trenerjem

"Vsi, ki delajo z mladimi, vedo, da je najtežje priti iz mladincev med člane. Tako je bilo, ko sem igral jaz, tako je še danes. Zato tudi odločitev o tem, da bodo lahko igrali tudi štirje starejši fantje, štirje vhodni člani. Marsikdo telesno dozori kasneje, tudi pri meni je bilo tako in škoda je vsakega nogometaša, ki ga zaradi tega izgubimo. Seveda so tudi izjeme, je – recimo – Luka Topalović, ki pri sedemnajstih igra za člane Domžal, toda moramo gledati oba konca iste palice. Bi pa ob tem poudaril, da ne želim, da bi bila to potuha trenerjem in bodo štirje starejši na vsaki tekmi igrali zaradi rezultata. Naj ocenijo, kdo je potencial, a še ni fizično pripravljen na napore članskega nogometaš. To je smisel ideje o štirih starejših fantih na tekmi mladinske lige in mislim, da je pravilna. Več bo moškega nogometa, mladi bodo morali zdržati dvoboje s starejšimi, ki bodo lahko redno igrali. To je dobitna kombinacija za vse," je prepričan nekdanji vrhunski nogometaš, ki je v svoji karieri igral tudi na Portugalskem v dresu evropskega velikana Porta.

Nogometna zveza Slovenije

Prvo tekmo Eon NextGen lige si boste v neposrednem prenosu lahko ogledali že v petek, ko se bosta ob 18. uri začela meriti Domžale in Celje. Za prenos bo, kot rečeno, poskrbel Sportklub. "Na Sportklubu lahko že zdaj spremljate veliko slovenskega nogometa, z velikim zadovoljstvom pa smo sprejeli tudi novo ligo z mladimi talenti. To smo storili z namenom, da so mladi nogometaši vidni in imajo dodatno spodbudo. S tem se bodo navadili življenja pod žarometi, verjamem pa, bodo imeli dodatno motivacijo, da dlje ostanejo doma in se ne podajo tako hitro na tuje," pravi Marko Simeunović, direktor televizije Sportklub.

Nogometna zveza Slovenije

Z njim se strinja tudi Pavlin, ki v dejstvu, da mladi sila zgodaj odhajajo na tuje, vidi enega od problemov slovenskega nogometa. "V zadnjih petih, desetih letih je vse preveč mladih fantov odšlo na tuje, v prvi vrsti v Italijo, potem pa so se domov vrnili razočarani, brez izobrazbe in praznih žepov. Da je tujina cilj vsakega mladega nogometaša, je logično in razumljivo, tudi cilj NZS je enak. Toda zakaj ne bi šel prvič na tuje, ko mu je 19, 20 let? Naj najprej v Sloveniji odigra nekaj tekem za prvo ekipo, si nabere nekaj izkušenj in če dokaže, da je pravi, naj odide ven. Seveda se bo še naprej dogajalo, da se bo pri šestnajstih našel nekdo, ki bo kot Benjamin Šeško, ne sme pa se dogajati, da jih na tuje odide devet od desetih," je na druženju v klubu Royal Bled Golf, ki se ga je udeležil tudi članski selektor Matjaž Kek, dodal Miran Pavlin. 

Nogometna zveza Slovenije
Nogometna zveza Slovenije
Nogometna zveza Slovenije
Nogometna zveza Slovenije

Novo na Metroplay: Za komisarja dati Janšo? | N1 podkast s Suzano Lovec