J. B./STA | 9. 12. 2022, 19:02

Na Hrvaškem slavje, kot da je že prišlo novo leto! Kockasti na neverjeten način izločili enega največjih favoritov za zmago v Katarju

Profimedia/fotomontaža

Hrvaška nogometna reprezentanca se je kot prva prebila v polfinale svetovnega prvenstva v Katarju, potem ko je bila po streljanju enajstmetrovk boljša od Brazilije.

Hrvaška nogometna reprezentanca se je kot prva uvrstila v polfinale svetovnega prvenstva v Katarju. Finalist prejšnjega SP je v četrtfinalu v Al Rajanu po enajstmetrovkah premagal Brazilce s 5:3 (0:0, 0:0, 1:1). Hrvati se bodo v torkovem polfinalu merili z boljšim iz dvoboja med Nizozemsko in Argentino. Ta bo ob 20. uri v Lusailu.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by FIFA World Cup (@fifaworldcup)

Brazilski selektor Tite si je pred obračunom s Hrvati zaželel hiter zadetek. Toda želja se mu ni uresničila. Prvi polčas je minil praktično brez priložnosti na eni in drugi strani, v drugem pa so si Brazilci sicer priigrali kar nekaj strelov v kazenskem prostoru, a je bil vedno na mestu vratar Dominik Livaković, tako da je sledil podaljšek.

Šele v 117. minuti

V tem pa sta obe ekipi zadeli po enkrat, uspešna sta bila Neymar in Bruno Petković, tako da so polfinalista dale enajstmetrovke. Neymar je zadel v 105. minuti podaljška, Hrvati so si strele z bele točke priigrali šele tik pred zdajci (117. minuta), ko so bili Brazilci že prepričani v končno zmago. Udarec, ki so jim ga zadali Hrvati, je očitno močno vplival na njihovo psihološko stanje. Rodrygu je Livaković, ki je blestel že v rednem delu in na koncu zbral kar 10 obramb, ubranil enajstmetrovko, Marquinhos je ob odločilnem strelu žogo poslal v vratnico. 

To je bila peta zaporedna tekma Hrvaške v izločilnih bojih svetovnih prvenstev, ki so jo kockasti dobili po podaljških oziroma enajstmetrovkah.

Preostali četrtfinalni tekmi bosta v soboto. Ob 16. uri bosta v Dohi igrala Maroko in Portugalska, ob 20. uri pa v Al Koru branilka naslova Francija in Anglija.

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec