13. 7. 2022, 07:43

Nogomet se vrača v Ukrajino: kako bodo potekale tekme?

Profimedia

Spomnimo, ruska invazija na Ukrajino se je začela 24. februarja in od takrat v tej državi ni bila odigrana niti ena tekma. 

Ukrajinski minister za šport Vadim Gutsait je napovedal, da se bo nogometna liga v državi začela 23. avgusta. Zaradi vojne bodo tekme potekale brez navijačev, bodo pa stadioni opremljeni z zaklonišči.

Seveda so prvenstvo 2021/2022 prekinili in za prvaka niso razglasili nikogar.

Bo pa v skupinski del lige prvakov šel Šahtar iz Donecka, v drugi krog kvalifikacij za najelitnejše evropsko nogometno tekmovanje pa Dinamo iz Kijeva, ki se bo v naslednjem krogu udaril s Fenerbahčejem.

Mimogrede, Šahtar bo domače tekme igral v Varšavi, Dinamovo domače igrišče bo pa v Lodžu. Čeprav bosta Šahtar in Dinamo igrala drugje zaradi varnosti, ne bi mogla igrati na vseh stadionih, saj so mnoga ukrajinska igrišča porušena. 

"Zelo pomembno je, da nadaljujemo z igranjem nogometa, pa tudi drugih državnih prvenstev v Ukrajini. Še naprej tekmujemo in navijamo. Še naprej se borimo in zmagujemo. Ukrajinski šport si bo zaslužil zmago na vseh frontah in napredka mu ni mogoče preprečiti," je dejal Gutsait. 

V bližini stadiona bodo urejena zaklonišča za primer zračne nevarnosti, opremljena po vseh standardih. Zato bodo v primeru nevarnosti iz zraka tekme prekinjene, vsi pa se bodo lahko hitro zatekli na varno. 

Novo na Metroplay: Aljoša Bagola in Matej Šarc│1, 2, 3 ... bis! Podkast Slovenske filharmonije