3. 5. 2022, 16:47

Sodobno suženjstvo: v Katarju med gradnjo stadionov umrlo več tisoč ljudi

Profimedia

Gradbeni delavci, večinoma moški iz držav južne Azije, živijo z več ljudmi v istih spalnicah v Katarju, njihove družine pa ostajajo v svojih domovih. V kakšnih razmerah ti ljudje delajo in kdo to v 21. stoletju dopušča

Predsednik Fife Gianni Infantino je v Los Angelesu, kjer je sodeloval na razpravi, na kateri je odgovarjal na vprašanja o pogojih delavcev, ki delajo v Katarju za pripravo infrastrukture za svetovno prvenstvo 2022. Med gradnjo stadiona naj bi bilo v Katarju ubitih več kot 6000 ljudi, ki so prišli kot sezonski delavci iz drugih revnih azijskih držav. Vendar ima Infantino drugačen pogled na situacijo.

"Pozabljamo, da je to težko fizično delo. Moji starši so emigrirali iz Italije v Švico. Ko pa nekomu daš službo, ne glede na pogoje, mu daš dostojanstvo in ponos. To ni usmiljenje. Nikomur nisi dal ničesar in rekel: To ti dajem, da se počutim dobro," je arogatno dejal Infantino. 

Kaj pa smrtne žrtve?

"Slišal sem za le nekaj mrtvih. Ne vem, zakaj vse pada na Fifo, mi nismo svetovna policija, da bi se ukvarjali s tem. Vendar pa se je po zaslugi Fife milijon in pol ljudi zaposlilo v zvezi s pripravami na svetovno prvenstvo v Katarju," je dodal Infantino.

Kljub zlorabam je Infantino trdil, da bi bili delavci ponosni, da bi imeli priložnost zgraditi stadione za letošnji turnir v zalivski državi, s čimer bi služili za življenje, namesto da bi bili deležni dobrodelnosti.

Sporen sistem zaposlovanja

"Zdaj bi jih lahko umrlo 6000 pri drugih delih in tako naprej," je dejal Infantino, "in seveda FIFA ni svetovna policija ali odgovorna za vse, kar se dogaja po svetu. Toda zahvaljujoč Fifi in zahvaljujoč nogometu smo lahko obravnavali status vseh 1,5 milijona delavcev, ki delajo v Katarju."

Infantino je priznal, da je obstajala oblika "sodobnega suženjskega sistema", preden je Katar leta 2018 začel razstavljati o svojem dolgo kritiziranemu sistemu zaposlovanja. 

Svetovno prvenstvo v Katarju bo letos od 21. novembra do 18. decembra. Objekti, ki bodo gostili tekme so presunljivi. Na spodnjem posnetku je stadion Al Janoub. Postavlja se vprašanje, če je gradnja takšnih konstrukcij vredna človeških življenj?

Novo na Metroplay: Za komisarja dati Janšo? | N1 podkast s Suzano Lovec