J. B. | 9. 12. 2022, 09:08

Trener, ki je poskrbel za navijaško vstajo v Ljubljani, našel novega delodajalca: Robert Prosinečki odhaja v BiH

NK Olimpija Ljubljana

Bil je prepričan, da bo leto 2023 dočakal v Ljubljani, toda poleti je bilo njegove druge pustolovščine v slovenski prestolnici konec. Po nekaj mesecih brez službe se legendarni Hrvat zdaj vrača nazaj v nogomet.

Ko je tik pred začetkom sezone 2022/23 proti svoji volji odšel iz Ljubljane, je to povzročilo pravo navijaško vstajo. Pristaši Olimpije so bili besni, ob predstavitvi Alberta Riere so celo vdrli na tiskovno konferenco in poskrbeli za prizore, ki so odmevali po vsem svetu.

Robert Prosinečki se je navijačem Olimpije prikupil že kot nogometaš, ko je v sezoni 2002/03 s svojimi potezami navduševal na danes propadajočem Centralnem stadionu za Bežigradom. Dvajset let kasneje se je v Slovenijo vrnil kot trener Olimpije in hitro dokazal, da izbira tedanjega športnega direktorja kluba Mladena Rudonje ni bila napačna. 

Olimpija je pod vodstvom legendarnega Hrvata začela igrati neprimerno bolje kot pod taktirko Dina Skenderja. Med poletnimi pripravami je še dvignila raven forme in v novo tekmovalno leto se je podala zelo razigrana. Toda ne pod taktirko 53-letnega v Nemčiji rojenega strokovnjaka.

Prosinečki je odšel nekaj dni pred prvo tekmo, in sicer po odmevnem sporu z direktorjem kluba Igorjem Barišićem.

Nekdanji nogometaš Reala in Barcelone je dal jasno vedeti, da z Barišićem ne želi več sodelovati, predsednik Adam Delius pa je raje kot trenerja podprl direktorja. Posledično je odšel Prosinečki, skupaj z njim tudi Rudonja, poslovili so se tudi nekateri drugi klubski delavci.

K dvema nekdanjima članoma Olimpije

Po odhodu iz Ljubljane je bil Prosinečki nekaj mesecev brez dela, toda v novo leto se ne bo podal kot brezposeln. Nekdanji nogometaš, ki je odigral 49 tekem za hrvaško reprezentanco, se je v tem tednu za sodelovanje dogovoril s Sarajevom, prvoligašem iz Bosne in Hercegovine, pri katerem igrata nekdanja člana Olimpije Asmir Suljić in Daniel Avramovski. 

Prosinečki je že na začetku tedna pripotoval v prestolnico BiH, kjer se je nekajkrat sestal s predsednikom Sarajeva Ismirjem Mirvićem, na koncu pa se je dvojec tudi uspel dogovoriti. Prosinečki bo danes uradno potrjen kot novi trener Sarajeva, ki po prvem delu sezone zaseda šele peto mesto na lestvici prve lige BiH. Uprava kluba verjame, da bo ekipa pod vodstvom Roberta Prosinečkega igrala neprimerno bolje, glavni cilj za aktualno sezono pa je preboj v Evropo.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ