16. 5. 2022, 11:42 | Vir: Sportklub

Živa legenda: zanimivi karierni dosežki največjega Brazilca v Sloveniji

Bobo

Najbolj znan Brazilec pri nas se je zakoreninil v slovenski nogomet. Postal je legenda in to tudi ostaja. Z nasmeškom in znanjen, ki ga je pokazal na zelenici, je v dobro voljo spravljal vse nogometne navdušence, tudi tiste, ki pesti stiskajo za največjega rivala, ljubljansko Olimpijo. 

Na igrišču je bil Marcos Tavares ves čas glavni obraz najbolj zlatega, najdlje trajajočega uspešnega obdobja v zgodovini NK Maribor in slovenskega ekipnega športa. Kup nepozabnih golov in uspehov. 

V Evropi je bil preskok v zadnjem desetletju in pol še bolj občuten. Danes ima Maribor dva nastopa v ligi prvakov in kar tri v evropski ligi in kup drugih nepozabnih evropskih tekem. Mnoge tekme v kvalifikacijah evropskih tekmovanj, v katera se je Maribor v njegovih zlatih časih redno uvrščal, bodo ostale zapisane v zgodovini slovenskega nogometa. Najslajša med vsemi je tekma proti Celticu leta 2014, ko je prav Tavares z golom v v 57. minuti utišal 57 tisoč glavo množico v Glasgowu na Škotskem.

Zadel je za novo, drugo ligo prvakov po 15 letih čakanja in nepopisno veselje Štajerske in celotne Slovenije.

Rajanje za Marcusovo slovo, ki ga seveda niso zamudili mariborski navijači vseh starosti. NK Maribor se je na uradnem Twitter profilu zahvalil svojemu kapetanu. 

Začetek legende

Golov je bilo pred trenutkom kariere v Glasgowu in po njem še veliko. Prvega je dosegel 26. aprila leta 2008, ko je v 11. minuti prvenstvene tekme proti Kopru premagal Ermina Hasića. Na prvenec je sicer čakal kar nekaj časa. Devet tekem je minilo od 1. marca istega leta, ko je, spet na tekmi proti Kopru, prvič na uradni tekmi oblekel vijoličasti dres.

Pozneje se je pogostost tresenja nasprotnikovih mrež močno izboljšala in se, do danes, ustavila pri številki 212. V 592 nastopih. Od drugouvrščenih na večni mariborski lestvici je zbral skoraj sto golov več kot Branko Horjak, ki ima na svojem računu 117 zadetkov in prek 200 nastopov več od Tomislava Prosena, ki je nastopil na 391 tekmah.

Novih mejnikov je postavil ogromno. S 159 goli je močno popravil tudi rekord legendarnega prekmurskega napadalca iz začetnih let slovenske lige Štefana Škaperja. Nekdanji golgeter Mure in Beltincev jih je dosegel 130.

V treh sezonah, 2010/11, 2012/13 in 2014/15, je bil njen strelski kralj. Rekord si deli s predhodnikom v napadu Maribora Klitonom Bozgom.

Na večni lestvici slovenske lige je na drugem mestu po številu odigranih tekem (435) in minut (37.405). Prvouvrščenega Sebastjana Gobca (488 in 40.577) ne more več ujeti.

Večkratni rekorder Maribora in slovenske lige

Leta 2007 je poskrbel tudi za najhitreje dosežen gol v zgodovini tekmovanja. Za zadetek na tekmi proti Domžalam je potreboval vsega osem sekund. V slovenskem prvenstvu si lasti še en zelo zanimiv rekord. Je igralec, ki je na igrišče največkrat vstopil s klopi in to0 kar 160 krat.

Z devetimi goli je skupaj z legendarnim Vilijem Amerškom tudi najboljši strelec v zgodovini derbijev, na katerih se je z Mariborom ob 22 remijih in 12 porazih veselil 23 zmag.

Kar štiri zmage je vijoličastim z odločilnim golom za tri točke prinesel sam. Vsak mariborski nogometaš sanja o tem, da bi v življenju vsaj enkrat odločil tekmo proti Olimpiji. On jih je štiri.

Kralj derbijev ima pri Mariboru tudi evropsko krono. S kar 31 goli je njegov daleč najučinkovitejši evropski strelec. Zadeval je tako v ligi prvakov kot tudi v ligi Europa in bil leta 2017 s strani Uefe celo priznan kot najboljši strelec v zgodovini kvalifikacij evropskih pokalov. Do takrat je dosegel 17 takšnih zadetkov. V pokoj odhaja z devetimi več.

Da je brez konkurence po številu nagrad Viol’čni bojevnik, ki jih mariborski navijači najboljšemu in predvsem najbolj srčnemu nogometašu podeljujejo od leta 2008, verjetno ni treba poudarjati. Več kot ene nagrade ni prejel niti en drug nogometaš. On jih je kar šest.

Ob vseh uspehih seveda ni presenečenje niti to, da je tudi nogometaš z največ lovorikami v zgodovini Maribora in slovenskega klubskega nogometa.

Ni presenečenje tudi to, da so se Tavaresu poklonili še z eno lepo gesto. Zahodno tribuno so namreč poimenovali po njemu in mu tako dali vedeti, da bo vedno v srcu Ljudskega vrta. 

Novo na Metroplay: Za komisarja dati Janšo? | N1 podkast s Suzano Lovec