26. 6. 2024, 09:46 | Vir: STA

Hvalospevi medijev po zgodovinskem uspehu Slovenije: "70 odstotkov planeta pokriva voda, vse ostalo slovenski vezist!"

Profimedia

Kako so mediji pospremili zgodovinsko uvrstitev slovenske reprezentance v izločilne boje Eura 2024?

Slovenska nogometna reprezentanca se je na evropskem prvenstvu v Nemčiji prebila iz zahtevne skupine C in bo prvič v zgodovini igrala v izločilnih bojih na velikih tekmovanjih. Podobno zgodovinsko so kljub poznemu koncu tekme v Kölnu pospremili slovenski tiskani mediji in državi prenesli nogometno čestitko ob dnevu državnosti.

Edini slovenski športni časnik je na svoji naslovnici zapisal, "Vse najboljše, Slovenija", ter vse skupaj pospremil s fotografijo nepopisnega veselja varovancev selektorja Matjaža Keka po neodločenem izidu proti Angliji. V tekstih so zgodovinsko uvrstitev v izločilne boje, v njih slovenski tekmec še ni znan, pospremili z besedami "ultimativnega prikaza slovenske nogometne državnosti" ob 33. obletnici samostojne države.

Večer je na naslovnico prilepil znan napev "Slovenija gre naprej", kar niso več sanje, temveč realnost, kot opisujejo na spletni strani. Slovenska reprezentanca je zdaj lahko odložila kalkulatorje ob vseh možnih scenarijih, ki so vladali pred tekmo v Kölnu, in se razveselila napredovanja, dodajajo v komentarju omenjenega časnika. Dnevnik v svojem komentarju poročevalca iz Nemčije piše, "veliko trpljenja na izpitu generacije" ter da so "Slovenci v drugem polčasu trpeli, a je bunker zdržal do konca bojevite tekme". Tudi spletni portali so polni hvalospevov slovenskim nogometašem in selektorju Keku. Sportal je spomnil, da je resda Slovenija trpela, a do osmine finala prišla brez poraza proti Danski, Srbiji in Angliji. Obenem prenašajo besede Jana Oblaka, da se "malo trpljenja" za tovrstne podvige "hitro pozabi".

Portal 24ur ob zgodovinski uvrstitvi v izločilne boje z Oblakovimi besedami opozarja, da zgodbe na EP s tem še ni konec. Medtem portal Sportklub slovensko garanje in trud izpostavlja v podobi Adama Gnezde Čerina. "Sedemdeset odstotkov planeta namreč pokriva voda, vse ostalo pa slovenski vezist". Ob tem dodajajo, da je ta zgodba le "začetek nove ere".

MMC prek Kekovih besed dodaja, da so "za številne popolni avtsajderji opravili izpit". In medtem ko slovenski podvig spremljajo zgodovinske besede in besedne zveze, v Angliji razmišljajo bolj o tem, kako zlata generacija, zbrana v zasedbi vse bolj kritiziranega selektorja Garetha Southgate, zapravlja ugled in tone v dolgočasje.

Novo na Metroplay: "Svojo otroško igro dajem na papir." | Hana Stupica in Urška Križnik Zupan