R.S. | 5. 8. 2024, 10:28

5 škandalov na olimpijskih igrah, ki so pretresli svet

V zgodovini poletnih olimpijskih iger je bilo kar nekaj dogodkov, ki so šokirali in privedli do obsežnih razprav, sprememb v pravilih in povečane varnosti. 

3 / 6
Profimedia

Mlajše od 16 let?

Tudi poletne olimpijske igre leta 2008 niso minile brez škandala. V središču pozornosti so se znašle kitajske gimnastičarke. Obstajali so sumi in dokazi, da so bile nekatere mlajše od 16 let, po pravilih Mednarodne gimnastične zveze (FIG) pa morajo biti gimnastičarke, da bi lahko tekmovale na olimpijskih igrah, stare najmanj 16 let. 

Kitajski olimpijski komite in FIG sta predložila uradne potne liste in druge dokumente, ki so potrjevali, da so vse gimnastičarke dovolj stare za tekmovanje. FIG je izvedla preiskavo in pregledala predloženo dokumentacijo. Septembra 2008 je FIG zaključila, da ni dovolj dokazov, ki bi lahko potrdili kršitev starostnih pravil. Nazadnje je potrdila starost gimnastičark na podlagi predloženih uradnih dokumentov.

Številni v gimnastični skupnosti in mednarodnih medijih so izrazili dvom v rezultate preiskave in zahtevali večjo transparentnost pri preverjanju starosti. Leta 2010 je FIG izvedla dodatne preiskave za druge mednarodne tekme in ugotovila, da je bila gimnastičarka Dong Fangxiao mlajša od 16 let med olimpijskimi igrami leta 2000 v Sydneyju. Kitajski ekipi so bile zaradi te kršitve odvzete medalje iz tistih iger.