26. 6. 2024, 07:28 | Vir: STA

Novo pereče vprašanje po zgodovinskem uspehu: s kom se bo Slovenija pomerila v osmini finala?

Profimedia

Kaže, da je odgovor odvisen od tega, kako se bo uvrstila ena od naših sosednjih držav.

Slovenski nogometaši še nimajo nasprotnika za osmino finala evropskega prvenstva, ta bo znan po sredinih dvobojih. Znano pa je, da bodo igrali bodisi 1. julija v Frankfurtu bodisi 2. julija v Münchnu.

Profimedia

Vse je odvisno od Madžarske

Med potencialnimi tekmeci Slovenije je Portugalska, ki je osvojila prvo mesto v skupini F. Slovenija bi to tekmo dobila, če izmed tretjeuvrščenih odpade Madžarska. Na sporedu bi bila v Frankfurtu 1. junija ob 21. uri.

Izmed tretjeuvrščenih namreč v izločilne boje napredujejo štiri najboljše reprezentance. Ta se določa po točkah, nato gol razliki in še nazadnje disciplinskem kriteriju.

Trenutno so najboljše tretjeuvrščene reprezentance Nizozemska s štirimi točkami, Slovenija, Slovaška (skupina E) in Madžarska pa s po tremi. Iz nadaljnjih bojev je danes izpadla Hrvaška, ki je bila tretja v skupini B z dvema točkama.

Profimedia

Morda nas čaka dvoboj z zmagovalko skupine E

Če bi pa Madžarska na koncu ohranila vodstvo pred tretjeuvrščeno v skupini F, kjer je Češka trenutno z eno točko, ali pa bi zaradi razlike v danih in prejetih zadetkih prehitela tretjeuvrščeno iz skupine E, bi Slovenijo čakal dvoboj z zmagovalko skupine E.

To je lahko katera koli ekipa izmed trenutno štirih reprezentanc, ki imajo vsaka po tri točke (Romunija, Belgija, Slovaška in Ukrajina). V tem primeru bi Slovenija igrala v Münchnu 2. julija ob 18. uri.

Novo na Metroplay: "Največja ovira je davčni sistem" | Blaž Brodnjak