N. Vo. | 6. 8. 2024, 12:39

Ne izgleda dobro: plavalcem se je po kopanju v Seni zdravstveno stanje poslabšalo, organizatorji sprejeli pomembno odločitev

Profimedia

Za organizatorje Olimpijskih iger v Parizu so nastopili novi problemi.

V središču tokratnih težav pri Olimpijskih igrah v Parizu je onesnažena reka Sena. Ta je za plavalce povzročila ogromno zdravstvenih težav. Organizatorji so v torek odpovedali trening za plavalna tekmovanja na odprtih vodah, saj je bila voda v Seni neprimerna za plavanje.

To je že peti odpovedani trening od začetka Olimpijskih iger, potem ko so bili prvi štirje odpovedani zaradi triatlona, zaradi česar je bil moški triatlon prestavljen za en dan. Prav tako je bilo odpovedano spoznavanje s plavalno progo. "Po dnevnem sestanku o situaciji med Ville de Paris, Paris 2024 in World Aquatics, je bilo odločeno, da se spoznavanje, ki bi moralo potekati danes, 6. avgusta 2024, odpove," je bilo navedeno v izjavi organizacije World Aquatics, poroča Dnevnik.hr.

Profimedia

Razloga za odpoved tokrat niso navedli, napovedali pa so, da bodo dodatne informacije na voljo kasneje v torek. Sestanek vodij ekip in brifing trenerjev bosta potekala po načrtu. Da bi omogočili športnikom varno plavanje v reki, organizatorji natančno spremljajo dve ravni fekalnih bakterij: bakterije E. coli in enterokoke.

Še več športnikov poroča o zdravstvenih težavah

Pretekli konec tedna je v javnost prišla novica, da se je belgijska športnica Claire Michel po kopanju v Seni zbolela in pristala v bolnišnici. Okužila se je z bakterijo Escherichia coli, ki povzroča želodčne in črevesne težave, vzrok pa bi lahko bila onesnažena voda v Seni. Žal ni edina, ki se sooča s takšnimi težavami. Še nekaj športnikov je poročalo o želodčnih težavah, med njimi tudi švicarski triatlonec Adrien Brifford, ki je prav tako plaval v Seni.

Profimedia

Poleg tega se je norveški triatlonec Vetle Bergsvik Thorn zbolel le 24 ur po plavanju v reki, vendar vzrok "ni povsem jasen".

"Sumimo tisto, kar vsi mislijo, da je zaradi plavanja v reki, vendar ne vemo zagotovo. Morda je kriva reka, morda je bila težava v hrani. Zdravnik pušča odprto možnost zastrupitve s hrano," so povedali v izjavi, poroča Dnevnik.hr.

Francoske oblasti so v izboljšanje kanalizacijskega sistema glavnega mesta vložile 1,4 milijarde evrov in obljubile, da bo reka dovolj čista za kopanje prebivalcev do naslednjega poletja. V četrtek in petek pa so na sporedu plavalne maratonske dirke za ženske in moške.

Novo na Metroplay: Luka Mesec o sedanjem delu vlade in dosežkih, ki bi jih izpostavil