10. 10. 2024, 12:00 | Vir: STA

Odločitev, ki je zatresla temelje sveta športa: eden najboljših vseh časov napovedal konec kariere

Profimedia

Španski teniški as Rafael Nadal bo po Davisovemu pokalu končal kariero.

Španski teniški zvezdnik Rafael Nadal bo po nastopu za Španijo v Davisovem pokalu končal kariero, je napovedal na družbenih omrežjih. Eden največjih predstavnikov svojega športa je v karieri osvojil 22 grand slamov, v zadnjem času pa zaradi številnih poškodb ni veliko igral.

Nadal je letos v Parizu, kjer je bil dolga leta tako rekoč nepremagljiv na pesku, nosil olimpijsko baklo na slovesni otvoritvi. Na turnirju pa je izpadel v drugem krogu proti svojemu velikemu rivalu Srbu Novaku Đokoviću.

Leto dni mlajši Beograjčan je rekorder po številu osvojenih grand slamov, ima jih 24, sledi pa mu Nadal z 22. Kar 14-krat je bil najboljši na OP Francije na igriščih Rolanda Garrosa v Parizu, štirikrat je osvojil OP ZDA, po dvakrat pa je bil najboljši na OP Avstralije in v Wimbledonu.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Rafa Nadal (@rafaelnadal)

Svojo prvo lovoriko za grand slam je osvojil že kot najstnik leta 2005 v Parizu, zadnjo pa pred slabimi tremi leti v Melbournu, ko je v finalu po preobratu ugnal Rusa Danila Medvedjeva.

Je tudi olimpijski prvak tako med posamezniki (Peking 2008) kot v dvojicah (Rio de Janeiro 2016), osvojil je sedem od devetih turnirjev serije masters (ATP 1000), le v Miamiju in Parizu je ostal praznih rok kljub petim finalnim nastopom. Edina lovorika, ki mu ob teh še manjka v karieri, je zmaga na zaključnem turnirju najboljše osmerice.

Profimedia

V karieri je odigral 1307 dvobojev in jih 1080 dobil. Zaslužil je nekaj več kot 120 milijonov evrov in bil skupno 209 tednov na vrhu računalniške lestvice ATP v različnih obdobjih med letoma 2008 in 2020, kar je šesti dosežek v zgodovini.

Novo na Metroplay: Natalija Verboten o vrnitvi med poskočne ritme, družini in iskanju pomoči