U. P. | 15. 10. 2024, 14:00

Eden največjih športnih legend uzrl tragičen konec: v spomin nanj v naši bližini odprli pretresljivo razstavo

Instituto Ayrton Senna

Razstava v Torinu se poklanja spominu na eno največjih legend motošporta.

Letos je minilo 30 let od tragične smrti dirkača Formule 1 Ayrtona Senne. Z različnimi dogodki so se mu poklonili po vsem svetu, pri naših vzhodnih sosedih, kjer je Brazilec 1. maja 1994 izgubil življenje, pa so mu posvetili obsežno razstavo, ki si jo je mogoče ogledati še do začetka novembra.

Profimedia

Nacionalni avtomobilski muzej v Torinu je z razstavo predstavil dva vidika dirkačevega življenja: športno zgodovino prvaka in osebno zgodbo enega od največjih voznikov formule 1 od zgodnjih karting izkušenj do formule 1.

Razstava Senna Forever je zbrala najpomembnejše avtomobile, ki jih je Senna vozil v svoji karieri. Na ogled so gokarti, v katerih je tekmoval, dirkalnika Van Diemen iz let 1981 in 1982, Toleman-Hart, s katerim je debitiral leta 1984, Lotus Renault 97T iz leta 1985, Lotus Honda 99T 1987 Camel, 1988 McLaren MP4/4, s katerim je osvojil svoj prvi naslov svetovnega prvaka, dva dirkalnika McLaren Honda iz let 1991 in 1992, ter Williams Renault FW16 iz leta 1994.

Profimedia

Senna pa ni vozil le kopenskih vozil. Imel je licenco pilota helikopterja in rad je vozil vodni skuter. Gojil je tudi strast do motociklov, zato jih je nekaj tudi razstavljenih. Med njimi je mercedes 190 E, s katerim je zmagal na dirki leta 1984 na Nürburgringu v konkurenci z drugimi vozniki F1. 

Razstava zajema tudi zadnje poglavje njegovega življenja, ki je pretreslo svet. Ogledati si je mogoče naslovnice italijanskega tiska, vključno z izdajo Autosprinta E morto Senna in šokantno naslovnico Corriere dello Sport z naslovom Hanno ucciso Senna, ki nas spomnita, kako zelo so ga cenili v Italiji.

Profimedia

Med številnimi razstavljenimi fotografijami, ki so jih posneli največji fotografi tistega časa, je tudi širok izbor posnetkov Angela Orsija, Sennovega dobrega prijatelja in uradnega fotografa. Orsi je celo zadnji, ki ga je fotografiral, fotografiral je nesrečo na ovinku Tamburello. Nekatere od teh slik so bile uničene, nekatere pa namenoma ne bodo nikoli objavljene, saj so preveč nazorne in je že brez njih spomin na dogodek dovolj travmatičen.

Razstavo si je mogoče ogledati še do 3. novembra.

Novo na Metroplay: Luka Mesec o sedanjem delu vlade in dosežkih, ki bi jih izpostavil