E. Č. | 2. 7. 2024, 10:50

Koliko bodo nogometni junaki zaslužili z Eurom 2024? Zvezi skoraj 13 milijonov, igralci si bodo razdelili …

Profimedia

Slovenija je na Euru 2024 osvojila srca nogometnih navdušencev po vsem svetu, NZS ob tem prešteva milijone, znano pa je tudi, koliko si bodo razdelili nogometaši.

Slovenija je v ponedeljek zvečer zaključila nastope na Euru 2024, četa selektorja Matjaža Keka se je podpisala pod zgodovinski uspeh. Slovenska reprezentanca se je na svojem četrtem velikem tekmovanju sploh prvič prebila v izločilne boje, domov pa dejansko odhaja neporažena. Danska, Srbija, Anglija in Portugalska so zaman iskale način, kako jo spraviti na kolena, ko se je igral nogomet. Med streljanjem enajstmetrovk žal ni šlo več, v Frankfurtu se je po pravi drami veselila Portugalska.

Ne glede na vse bo spomin na sijajne bitke na nemških zelenicah živel vedno. Spisala se je zgodba, ki bo z zlatimi črkami zapisana v zgodovino slovenskega športa, pomemben pa je tudi finančni vidik vsega skupaj. Nogometna zveza Slovenije (NZS) je z nastopi slovenske reprezentance tako v kvalifikacijah kot tudi na zaključnem turnirju prišla do bajne denarne nagrade.

Že zgolj nastop na Euru 2024 ji je prinesel 9,25 milijona evrov. Trije remiji v predtekmovanju so bili skupno vredni 1,5 milijona evrov, prav toliko je NZS prinesla tudi uvrstitev med 16 najboljših reprezentanc stare celine. Slovenija si je od skupne finančne pogače, vredne kar 331 milijonov evrov, torej odtrgala kos, težek kar 12,25 milijona evrov!

Ob tem se seveda poraja vprašanje, koliko od skupnega zneska si bodo razdelili nogometaši. Kot je pred časom razkril Radenko Mijatović, predsednik NZS, bo krovna organizacija med nogometaše razdelila približno polovico celotnega zaslužka. Toda ob tem je treba vedeti, da bodo na Brdu pri Kranju končni obračun naredili šele po vrnitvi iz Nemčije. Od omenjenega zneska bo zveza namreč najprej odbila vse stroške, povezane z organizacijo, nato bo kup denarja, ki bo ostal na mizi, razdelila na dva dela.

Nogometaši bodo v vsakem primeru prejeli bogato finančno nagrado, a še precej večja je nagrada, ki se je ne da ovrednotiti z denarjem. Ne zgodi se pač vsakemu, da postane živa legenda države, v kateri se je rodil. Tem fantom je uspelo prav to.

Novo na Metroplay: O dojemanju glasbe, novemu albumu in svoji ljubezenski zgodbi kot iz filma | Miha Guštin - Gušti