K. Ž. , STA | 26. 6. 2024, 22:59

Zdaj je uradno! Slovenija se bo v osmini finala pomerila s ...

Profimedia

Slovenija se bo v osmini finala soočila s Portugalsko.

V sredo je potekal še zadnji dan skupinskega dela evropskega prvenstva v Nemčiji. Za Slovence je bila ta izjemnega pomena, saj je določal, ali bodo Slovenci igrali prvega julija v Frankfurtu proti Portugalski ali pa drugega julija v Münchnu proti Romuniji.

Zdaj je pa končno jasno. Po suvereni zmagi Gruzijcev (2:0) nad Portugalci v tretjem krogu skupine F, je očitno, da se bo Slovenija prvega julija v Frankfurtu spopadla s Portugalci, ki pa so jih letos že enkrat premagali. Tako je Gruzija napredovala iz te skupine med 16 najboljših. Napredovala pa je tudi Turčija, ki je z 2:1 premagala Češko.

Profimedia

Medtem so se v sredo v Stuttgartu udarili tudi belgijski in ukrajinski nogometaši, slednji so tudi odšli domov. Druga tekma pa je potekala med Slovaki in Romuni v Frankfurtu in se je končala z neodločenim izidom.

Presenetljiva izguba

Portugalci so na zadnji tekmi skupinskega dela presenetljivo izgubili proti Gruziji (0:2), ki se je s tretjega mesta prav tako uvrstila v izločilne boje. Turki pa so premagali Čehe z 2:1 in si zagotovili drugo mesto v skupini F.

Preostali pari osmine finala so Španija - Gruzija, Nemčija - Danska, Francija - Belgija, Romunija - Nizozemska, Avstrija - Turčija, Anglija - Slovaška ter Švica - Italija.

Na EP v nogometu bosta zdaj na sporedu dva prosta dneva pred prvimi tekmami osmine finala. Te bodo na sporedu od sobote do torka. Četrtfinalni boji bodo 5. in 6. julija, polfinale 9. ter 10. julija, finale pa bo v Berlinu 14. julija.

Navijači se bodo lahko v boj za vstopnice osmine finala podali v petek okoli 10. ure, ko bodo na voljo dragoceni kosi papirja za zgodovinsko prvo tekmo Slovenije v izločilnih bojih velikih tekmovanj.

Doslej si je tekme slovenske reprezentance na stadionih v Stuttgartu, Münchnu in Kölnu ogledalo približno 44.000 Slovencev, več tisoč jih je v Nemčijo prišlo tudi brez vstopnic in si tekme ogledalo v različnih navijaških conah.

Novo na Metroplay: "Praktično vse plačujem s telefonom ali uro!" | Aleš Petejan, Mastercard Slovenija