12. 6. 2024, 11:28 | Vir: STA

Slovenski nogometaši pred več tisoč privrženci začeli priprave v Wuppertalu: "Prišli smo tekmovat in tako se ... "

Profimedia

V Wuppertalu je slovenska nogometna reprezentanca danes prvič vadila. 

Slovenska nogometna reprezentanca je danes prvič vadila v Wuppertalu. Uvodni trening izbrancev Matjaža Keka pred začetkom evropskega prvenstva v Nemčiji si je ogledalo nekaj tisoč lokalnih nogometnih privržencev, kar je razveselilo slovenski tabor.

Tako imenovan reprezentančni medijski dan oziroma dan odprtih vrat v mestu ob reki Wupper z nekaj več kot 350.000 prebivalci v deželi Severno Porenje - Vestfalija na zahodu Nemčije so Slovenci začeli z novinarsko konferenco, na kateri je selektor Kek poudaril, da v Nemčijo niso prišli kot turisti.

"Že prej sem rekel, da ne vidim sebe kot turista, ampak kot selektorja, ki tekmuje. Prišli smo tekmovat in tako se bomo postavili. Zanima me le, kako ekipo pripraviti za pozitiven izid, ne glede na tekmece - na čelu z Anglijo. Veseli me, da je Slovenija s svojo specifično prepoznavnostjo del tega velešportnega dogodka," je povedal selektor.

Ta ima izkušnje z velikega tekmovanja, bil je selektor že na svetovnem prvenstvu 2010. "Tokrat je povsem drugače kot takrat. Minilo je skoraj 15 let od tega. Zdaj hočem razmišljati na način fantov, voditi pa na svoj način. Mislim, da je ta mešanica dobra," je dejal.

Profimedia

Pravi, da je sicer imel občutek, da nekateri igralci še niso povsem v tistem pravem počutju, vzdušju. "Ko so nas na letališču sprejeli z vodnimi topovi, pa so srca začela malce hitreje biti. A zdaj se moramo umiriti, da fantje ostanejo dovolj sproščeni. Ko nisi zategnjen, sploh v mladih letih, si sposoben pokazati marsikaj," je nadaljeval. "Kakovost tekmecev na takšnih tekmovanjih pa je na najvišji ravni, zato moraš biti v vseh pogledih stoodstotno pripravljen. Junijskega termina sicer nimam najraje, ampak mislim, da je naše igralce zdaj 'potegnilo'."

Tokratni trening je bil odprt in zelo dobro obiskan 

Kot je dodal, je prepričan, da so sposobni marsikaj narediti, da pa se seveda nekaj vpraša tudi tekmeca. Prvi bo Danska v nedeljo v Stuttgartu, v skupini C pa Slovenijo nato čakata še dvoboja s Srbijo v Münchnu 20. junija in z Anglijo v Kölnu 25. junija.

Tokratni trening je bil odprt in zelo dobro obiskan, bilo je veliko otrok, tudi v lokalnem prebivalstvu pa je nekaj takšnih, ki še govorijo slovenski jezik. Zaradi odprtosti treninga Kekovi izbranci sicer niso pokazali vsega, na čemer delajo. Delajo pa tudi na tem, da pravočasno pripravijo Benjamina Verbiča, ki ima še edini določene težave.

Slovenci so trening sicer opravili na stadionu pri živalskem vrtu oziroma Stadiumu am Zoo. Ta je bil zgrajen 1924, sprejme nekaj več kot 20.000 ljudi, je pa dom lokalnega nogometnega kluba Wuppertaler SV, ki igra v regionalni ligi oziroma na četrti ravni nemškega nogometnega ligaškega sistema.

Novo na Metroplay: O dojemanju glasbe, novemu albumu in svoji ljubezenski zgodbi kot iz filma | Miha Guštin - Gušti