4. 7. 2024, 18:35 | Vir: STA

Neverjetna tekma: Slovenci premagali Novozelandce

Profimedia

Košarkarji Slovenije so v drugem krogu kvalifikacijskega turnirja v Pireju za olimpijske igre premagali Novo Zelandijo s 104:78 (27:9, 46:39, 77:57).

Slovenska košarkarska reprezentanca ostaja v igri za olimpijske igre. Na kvalifikacijskem turnirju v Pireju je premagala Novo Zelandijo s 26 točkami razlike in se bo v soboto v polfinalu pomerila z gostitelji Grki.

Slovenija je potrebovala zmago z desetimi točkami razlike za drugo mesto v skupini in jo na krilih Luke Dončića, ki je dosegel 36 točk, 11 skokov in 10 podaj, tudi dosegla. Po uvodnem porazu s Hrvaško je zasedla drugo mesto v skupini, povsem blizu pa je bila tudi prvemu mestu, ki ga bi dosegla z zmago z 29 točkami razlike, vendar sta Gregor Hrovat in Luka Dončić v zadnjem napadu zgrešila trojki.

V soboto ob 20. uri jo čaka reprezentance Grčije z zvezdnikom Giannisom Antetokounmpom, ki je na prvi tekmi proti Dominikanski republiki dosegel 32 točk ob stoodstotnem metu iz igre. V drugem polfinalu bosta igrala Hrvaška in Dominikanska republika, le zmagovalec finala v nedeljo pa se bo uvrstil na olimpijske igre, ki se bodo začele čez tri tedne.

Mesto v Parizu že imajo zagotovljeno Francija, ZDA, Srbija, Nemčija, Kanada, Japonska, Avstralija in Južni Sudan, zadnji štirje potniki pa bodo znani po kvalifikacijskih turnirjih, ki potekajo še v Valencii, Rigi in na Portoriku. Najboljši iz Pireja bo na olimpijskih igrah igral v skupini z Avstralijo, Kanado in zmagovalcem turnirja v Valencii.

Profimedia

Prav na današnji datum pred tremi leti so si slovenski košarkarji v Kaunasu priigrali zgodovinski prvi nastop na olimpijskih igrah v Tokiu. V finalu so bili ob trojnem dvojčku Luke Dončića boljši od gostiteljev Litovcev. Za razliko od uvodnega nastopa proti Hrvaški je Slovenija odlično odprla tekmo, na kateri je zaradi poškodbe stegenske mišice manjkal Aleksej Nikolić. S čvrsto obrambo je tekmecu v prvih šestih minutah dovolila le en koš (14:2), prvo četrtino pa je končala s prednostjo 18 točk.

V drugih desetih minutah je raven obrambe padla, tudi v napadu ji met z razdalje znova ni šel (trojke v prvem polčasu 1:11), tako da so Novozelandci lažje dihali in prednost tik pred odmorom znižali razliko na vsega pet točk. Na srečo je v drugem polčasu hitro sledil odgovor Slovenije; v 28. minuti je bila prednost že 25 točk (71:46), se pravi le štiri točke manj od potrebnih 29 za osvojitev prvega mesta v skupini v krogu treh ekip z eno zmago.

Tik pred koncem tekme, ko se je Novo Zelandija dokončno predala, je imela Slovenija celo priložnost za prvo mesto v skupini. V zadnjem napadu sta imela Hrovat in Dončić meta za tri točke, vendar nista bila uspešna. Dončić je imel met 9:25, trojke 3:12, 20 točk in 12 skokov je zbral Josh Nebo (met 10:16), po 14 pa sta jih prispevala Klemen Prepelič (8 podaj, 6 skokov, trojke 2:7) ter Gregor Hrovat (met 6:8, 7 skokov).

Novo na Metroplay: Z Manco Trampuš o ustvarjanju s Koala Voice in vlogi pojoče krave