L. PA. | 4. 7. 2024, 11:16

Nov fiasko zamenjave Slovenije in Slovaške: "Torej je Slovenija igrala dvakrat?"

Profimedia

S podobnima imenoma držav imajo nekateri še kar velike težave ...

Razlikovanje med Slovenijo in Slovaško je za številne tujce misija nemogoče. Celo tako zelo, da so, kot smo nedavno poročali, pri angleški reviji The Spectator pred letošnjim evropskim prvenstvom v nogometu, kjer se je angleška reprezentanca merila tako s slovensko kot s slovaško, pripravili navodila za razlikovanje med obema državama.

Kot so zapisali, zmeda ni prisotna le zaradi podobno zvenečih imen, temveč tudi zaradi podobne oblike zastav, ki temelji na panslovanski predlogi, lokacije v srednji Evropi, obe državi sta tudi relativno novi, nekoč sta bili članici komunistične države in zdaj Evropske unije, obe imata gore in skupni slovanski jezik.

Zamenjave se bodo tako očitno tudi v prihodnosti še dogajale. Novi kiks je pred nekaj dnevi zagrešila Facebook stran EURO 2024 News & Updates, ki redno objavlja novice, povezane z evropskim prvenstvom v nogometu.

Morda vas zanima tudi:

Tako so pripravili tudi razpredelnico zneskov kazni, ki jih bodo morale plačati posamezne države zaradi neprimernega vedenja nogometnih navijačev, vendar so pozorni uporabniki spleta hitro ugotovili, da je Slovenija na njej edina navedena dvakrat.

"Sporna" razpredelnica, na kateri se dvakrat pojavi Slovenija.

"Sporna" razpredelnica, na kateri se dvakrat pojavi Slovenija.

Facebook/Euro 2024 News & Updates

"Opravičujemo se, predzadnja država na seznamu bi morala biti Slovaška," so se kmalu oglasili administratorji strani. Slovaška je na samem dnu lestvice, ker tako kot Francozi in Španci niso dobili nobenih kazni, Slovenija pa bo morala plačati kazen v višini kar 51.520 evrov.

Razumljivo površnost administratorjev ni navdušila ne Slovencev ne Slovakov. "Lahko, prosim, popravite ime države? Za božjo voljo, Slovaška je," je zapisal neki slovaški uporabnik, slovenski pa se je vprašal: "Zakaj se to nam Slovencem dogaja ves čas? Še ko smo navedeni pravilno, je to pravzaprav narobe."

Padlo pa je tudi nekaj bolj sproščenih šal na ta račun. "Je bila severna ali južna Slovenija tista, ki ni dobila nobene kazni? V bistvu sem presenečen, da se je država razdelila na dva dela in da sta oba igrala na Euru. Bravo, Slovenija! Balkanci ste res nagajivi," je zapisal nekdo, drugi pa je hudomušno pripomnil: "Torej je Slovenija igrala dvakrat?"

Novo na Metroplay: Ninna Kozorog prekinila molk | N1 podkast s Suzano Lovec