E. Č. | 18. 9. 2024, 11:38

Umrl legendarni nogometaš: ko je Jugoslavija že razpadala, je pisal eno najlepših športnih zgodb

sta

Bil je junak svoje države, bil je idol mladih, bil je grdi raček, ki se je prelevil v čudovitega belega laboda ...

Šok, žalost in bridko razočaranje. Besede, ki najbolje opišejo trenutno stanje nogometnih navdušencev po vsem svetu. Umrl je legendarni Salvatore Schillaci, kultni napadalec iz Italije, ki je leta 1990 spisal eno najbolj čudovitih zgodb v zgodovini nogometa.

S svojimi izjemnimi predstavami je zaznamoval svetovno prvenstvo v nogometu leta 1990, na katerem je Jugoslavija še zadnjič nastopila kot skupna država. Schillaci se je poslovil v 60. letu starosti, potem ko je izgubil pogumen, a na koncu usoden boj z rakom na debelem črevesju.

Salvatore Schillaci, ki se je rodil 1. decembra 1964 v Palermu, je postal svetovna senzacija na domačem svetovnem prvenstvu leta 1990, kjer je Italija gostila najboljše nogometne reprezentance. Za vedno bo ostal v spominu zaradi svojih šestih golov, ki so ga postavili na vrh lestvice strelcev prvenstva, na katerem je igral tudi Srečko Katanec, in mu prinesli prestižni zlati čevelj.

Profimedia

Bil je prava ikona in je s svojo energijo ter strastjo do igre Italiji pomagal doseči tretje mesto na prvenstvu, na katerem so Azzurri sicer odkrito ciljali na naslov svetovnih prvakov. A čeprav se je prvenstvo za Italijane končalo v solzah, se je hkrati tedaj rodila legenda o Totu, simpatičnem Sicilijancu, ki ga pred prvenstvom nihče ni pričakoval v reprezentanci, nato pa je postal odrešenik svoje reprezentance in - kot rečeno - prvi strelec turnirja.

Schillaci je svojo klubsko kariero pri Messini, nato pa je uspešno nastopal tudi za Juventus in Inter, z brcanjem žoge pa zaključil na Japonskem. Čeprav njegova klubska kariera ni dosegla takšne slave kot njegove reprezentančne predstave, se je za vedno zapisal v srce italijanskih navijačev in svetovne nogometne javnosti kot simbol tistega nepozabnega prvenstva.

Njegova smrt je kljub bolezni, s katero se je boril, pretresla Italijo in celoten nogometni svet, ki ga bo za vedno pomnil kot človeka, ki je znal očarati tako z žogo kot s svojo karizmo. Italijanski nogomet je izgubil enega svojih največjih junakov, izgubil je grdega račka, ki je postal čudoviti beli labod in na najboljši možen način dokazal, zakaj je nogomet tako čudovit šport.

Novo na Metroplay: "Če bi ljudje vedeli, kakšno je to mučenje, koliko je solz in trpljenja …" | Sara Isaković