STA | 20. 6. 2024, 17:01

V zadnji sekundi tekme Srbija izenačila proti fantastični Sloveniji

Igor Kupljenik/Bobo

Slovenska nogometna reprezentanca je odigrala svojo drugo tekmo evropskega prvenstva v Nemčiji s Srbijo. 

Selektor Kek je večkrat, prvič že ob žrebu skupin, poudarjal, da niso favoriti v skupini, da pa se jih bo vseeno moralo kaj vprašati. Proti Danski se je to pokazalo prvič, danes se je proti Srbiji še drugič. A s kar precej grenkega okusa. Slovenci so bili predvsem v prvem polčasu boljši tekmec, vodili pa vse do 95. minute, ko jim je tri točke in s tem skoraj gotovo osmino finala odvzel Luka Jović.

Proti Srbiji, ki tako kot Slovenci na EP nastopa prvič po letu 2000, je na deveti medsebojni tekmi Slovenija še sedmič igrala neodločeno, ekipi pa imata vsaka po eno zmago.

Kek se je za obračun s Srbi odločil za preverjeno zasedbo s prve tekme, začel je z identično postavo. Ta je tokrat po glasno odpeti himni številnih slovenskih navijačev začela kar odločno, v četrti minuti je do strela z 20 metrov prišel Adam Gnezda Čerin, vendar je žogo poslal preveč po sredini.

V osmi minuti je zagrozil še Jan Mlakar, ko je streljal malce z desne strani v kazenskem prostoru, zadel pa je vratarja Predraga Rajkovića, Mlakar je bil vztrajen tudi v 13. minuti, a ni prišel do pravega zaključnega strela.

Slovenija je kljub rahli živčnosti imela v teh trenutkih vse v svojih rokah, napadala, Srbi praktično niso imeli žoge, manjkala je le pika na i. Kaj kmalu bi jo kljub dotlej podrejeni predstavi v 27. minuti postavili Srbi, ko je z glavo poskusil Dušan Vlahović, vendar je bil Jan Oblak na mestu.

V 38. minuti pa so številni že videli vodilni gol Slovenije, ko je Timi Max Elšnik prišel v kazenski prostor in zadel vratnico. Odbito žogo je nato mimo gola poslal Benjamin Šeško. Na drugi strani je malce pozneje, ko se je igra dodobra razživela, Oblak odlično posredoval ob strelu Aleksandra Mitrovića iz bližine.

Igor Kupljenik/Bobo

Oblak in Mitrović sta imela bližnje srečanje tudi takoj po začetku drugega polčasa, dvoboj ena na ena pa je dobil slovenski vratar. Jaka Bijol je imel malce pozneje pri izbijanju nekaj sreče, da ni zadel lastne mreže, kar pregovorno slabši vstop Slovenije v druge polčase bi lahko nato izkoristil spet Mitrović, a je zgrešil s strelom z glavo.

Tokrat pa so se slovenski igralci vendarle hitro zbrali in umirili srbski pritisk, Šeško je v 58. minuti z 20 metrov prisilil Rajkovića v novo obrambo. Kek je po dobri uri Mlakarja zamenjal z Jonom Gorencem Stankovićem, ki je zasedel mesto v sredini, Elšnik pa se je preselil na levo stran.

V 69. minuti je bil prav Elšnik vpleten v akcijo za vodstvo. Žan Karničnik je na svoji polovici ukradel žogo, stekel z njo v protinapad, jo oddal na levo do Elšnika, ta pa nazaj Karničniku pred gol za 1:0.

V 72. minuti so bili Srbi blizu izenačenju, ko je Mitrović iz bližine stresel prečko, v 79. je na drugi strani takrat neuspešno streljal Karničnik, podobno kot Lazar Samardžić štiri minute pozneje v srbski ekipi, ki je sicer pritiskala v zadnjih minutah, pritisk pa unovčila prav v zadnjih sekundah. Po kotu je Jović s strelom z glavo razžalostil Kekove fante, ki pa imajo sicer po dveh tekmah dve točki, Srbi pa so pri eni.

Igor Kupljenik/Bobo

Novo na Metroplay: "Največja ovira je davčni sistem" | Blaž Brodnjak