K. Ž. | 26. 6. 2024, 16:50

Škandal brez primere: odbojkar obsojen zaradi posilstva 12-letnice, a vseeno bo nastopil na olimpijskih igrah

Profimedia

Odbojkar, ki je bil zaprt zaradi posilstva 12-letne Britanke, se je uvrstil na olimpijske igre v Parizu.

Steven Van de Velde, je z letalom zapustil rodno Nizozemsko ter odpotoval v Združeno kraljestvo, da bi se sestal s svojo 12-letno žrtvijo, potem ko je z njo na družbenem omrežju Facebook navezal stik. Z dekletom sta se spoznala leta 2014, ko je bil on star 19 let. Leta 2016 je Van de Velde prejel štiriletno zaporno kazen, potem ko je priznal krivdo za tri posilstva. "Pred prihodom v to državo si treniral za potencialni nastop na olimpijskih igrah. Upi, da boš predstavljal svojo državo, so zdaj razbite sanje," mu je takrat dejal sodnik Francis Sheridan.

Van del Veldejeva odvetnica je takrat dejala, da je to zanj očiten konec kariere. A več kot očitno njegova odvetnica ni imela prav, saj je kariera igralca odbojka na mivki znova zaživela, potem ko je osvojil mesto na olimpijskih igrah v Parizu, poroča britanski The Sun. Zdaj 29-letnik se je za igre kvalificiral s svojim partnerjem Matthewom Immersom.

Izpuščen po 12 mesecih

Van de Velde je bil iz nizozemskega zapora izpuščen že po 12 mesecih, od takrat pa lahko naprej nadaljuje svojo olimpijsko kariero. Pred skoraj enim desetletjem je Van de Velde odpotoval v Združeno kraljestvo, da bi se srečal s svojo žrtvijo in imel z njo spolni odnos. Žrtev je dejala, da je Stevena Van de Velda spoznala na Facebooku, par pa se je od takrat naprej redno pogovarjal. Žrtev je še opisala, da se je zaradi njega počutila posebno, jasno pa mu je dala vedeti, da je sedem let mlajša od njega.

Profimedia

Dekle je nizozemskega igralca dodalo kot prijatelja na Facebooku, potem ko je domnevno komentiral eno od njenih fotografij. Sledilo je več ur klepeta, preden jo je leta 2014 obiskal v Milton Keynesu. Dekle je svoji družini dejalo, da bo nekaj časa pri prijateljici, v resnici pa se je dobila z 19-letnikom. Ker nista uspela rezervirati sobe, sta se odpravila na jezero Furzton in pila alkohol, prišlo je tudi do spolnih dejanj. Par je noč nato prespal pod stopniščem pri hotelu Premier Inn, naslednje jutro pa sta šla domov k dekletu, kjer sta imela spolni odnos.

Preden se je vrnil na Nizozemsko, je Van de Velde dekletu še naročil, naj vzame jutranjo tabletko, saj nista uporabljala kontracepcije. Dekle je nato obiskalo kliniko, pristojni pa so zaradi njene starosti obvestili policijo. Van de Velde je bil nato iz Voorburga januarja 2014 izročen Veliki Britaniji. Po izpustitvi iz zapora se je športnik poskušal braniti ter jamral, da ljudje niso slišali njegove zgodbe.

Nizozemski olimpijski komite in Mednarodni olimpijski komite odločitve nista še komentirala.

Novo na Metroplay: Ninna Kozorog prekinila molk | N1 podkast s Suzano Lovec