20. 7. 2024, 08:37 | Vir: STA

Tadej Pogačar blizu zmagi v skupnem seštevku: "To je njegova najboljša forma do zdaj"

Profimedia

Andrej Hauptman verjame v svojega varovanca. 

Slovenskega kolesarskega asa Tadeja Pogačarja (UAE Team Emirates) le še dve etapi čakata do konca dirke po Franciji. Petindvajsetletnik je blizu tretji zmagi v skupnem seštevku, a bo moral najprej opraviti še današnjo gorsko etapo od Nice do vrha prelaza Couillole in nedeljski kronometer od Monaca do Nice.

Po novi sijajni predstavi in zmagi v 19. etapi, ko je svoja najbližja tekmeca v generalni razvrstitvi ugnal za 1:42 minute, je le malo možnosti, da bi ogromno prednost v seštevku izpustil iz rok. Drugouvrščeni Danec Jonas Vingegaard (Visma-Lease a Bike) namreč v skupnem seštevku zaostaja že 5:03 minute, medtem ko je tretji Belgijec Remco Evenepoel (Soudal Quick-Step) že 7:01 minute zadaj.

Profimedia

Športni direktor ekipe UAE Team Emirates Andrej Hauptman ima tako veliko razlogov za dobro voljo. Njegov varovanec je po njegovih ocenah v najboljši formi doslej. Na vprašanje, ali je 25-letni dvakratni zmagovalec dirke po Franciji trenutno v življenjski formi, je Hauptman po petkovi etapi hudomušno odvrnil: "Ne vem, če je življenjska, je pa najboljša do zdaj." To pa potrjujejo tudi rekordi, ki jih Pogačar postavlja na vzponih letošnjega Toura.

Danes bo na sporedu še druga zelo zahtevna alpska etapa, a ne tako visoko nad morjem, kot je bila petkova. Kolesarje namreč čaka 132,8 km dolga pot od Nice do vrha prelaza Couillole (15,7 km/7,1 %), v kateri bodo morali premagati kar 4600 višinskih metrov.

Profimedia

"Če bo peklensko vroče, se zna marsikaj zgoditi. Zame je to najlepša etapa na Touru. Poznam vsako luknjo na cesti," je po petkovi zmagi o tako rekoč domačih cestah, na katerih večino časa trenira, za RTV Slovenija govoril Pogačar. Čeprav je dejal, da bi lahko do etapne zmage pustili tudi ubežnike, pri Pogačarju sploh ob poznanih cestah ni moč izključiti novega napada.

Nastopili bodo tudi preostali trije Slovenci, Jan Tratnik (Visma-Lease a Bike), Luka Mezgec (Jayco AlUla) in Matej Mohorič (Bahrain-Victorious). Glede na to, da je Tour bržčas odločen, bi sicer lahko poskusili z begom, a nikomur zahtevna gorska trasa ne ustreza. Predzadnja etapa 111. izdaje francoske pentlje se bo začela ob 13.55 in končala okoli 17.30.

Novo na Metroplay: "Praktično vse plačujem s telefonom ali uro!" | Aleš Petejan, Mastercard Slovenija