K. R. | 14. 10. 2024, 12:00

Gre za milijone: razkrivamo, koliko sta v tej sezoni zaslužila Pogačar in Roglič

Profimedia

Poleg denarja za zmage na dirkah oba dobro služita tudi z moštveno pogodbo in sponzorskimi sredstvi.

Odkar imamo najboljšega kolesarja na svetu, se zdi, da imamo tudi v Sloveniji vse več kolesarskih navdušencev. Zmage na velikih kolesarskih dirkah pa so za najboljše kolesarje na svetu tudi zelo donosne, čeprav to niso edini viri njihovega zaslužka - s svojimi moštvi imajo namreč sklenjene pogodbe, tu pa so še sponzorska sredstva.

Profimedia

Samo z nagradami več kot milijon evrov

Finančne nagrade na dirkah so predvsem stimulacija, kapetani ekip pa jih razdelijo znotraj moštva, piše Sportklub.

Tadej Pogačar, ki je bil daleč najboljši kolesar letos, je samo z nagradami zaslužil vrtoglavih 1.165.646 evrov. Največ je zaslužil z zmagama na dirki po Franciji, kjer mu je v žep padlo 621.180 evrov, in po Italiji, kjer je dobil 414.751 evrov. Poleg skupne zmage je na obeh prestižnih kolesarskih dirkah zmagal še po šest posameznih etap.

Profimedia

Več milijonov mu prinese pogodba z moštvom

34.000 evrov je zaslužil še na dirki po Kataloniji, kjer je poleg skupne zmage osvojil še štiri etape, po 20.000 evrov pa na dirkah Liege-Bastogne-Liege in po Lombardiji. 17.000 evrov je zaslužil v Montrealu, 16.000 pa mu je prinesla zmaga na peščenem uvodu Strade-Bianche.

Precej slabši izkupiček - 8000 evrov - je dobil za osvojeno zlato medaljo na svetovnem prvenstvu, 7515 mu je prinesla zmaga na dirki po Emiliji, 5000 je dobil za zmago na dirki Milano-San Remo, 2200 pa mu je prineslo sedmo mesto v Quebecu, piše omenjeni medij. Čeprav se vse to zdi veliko, pa Pogačarju še dodatnih šest milijonov evrov letno prinese pogodba z UAE Emirates.

Profimedia

Dobro zaslužil tudi Primož Roglič

Končni zaslužek Primoža Rogliča, ki je v tej sezoni nanizal osem zmag, je sicer precej manjši, a nikakor ne zanemarljiv. Roglič je zmagal osemkrat in z zmagami zaslužil 245.130 evrov. Od tega mu je največ - 203.405 evrov - prinesla zmaga na dirki po Španiji, kjer je poleg skupne zmage osvojil tudi štiri etape. 29.400 evrov je dobil za zmago v Dofineji.

Za 10. mesto na etapi od Pariza do Nice je dobil 2275 evrov, 4100 evrov pa je zaslužil celo s predčasnima odstopoma na dirki po Baskiji, kjer so bile donosne etapne uvrstitve in nošenje rumene majice, ter 5950 evrov za dirko po Franciji - izkupiček so mu prinesle etapne uvrstitve, poroča Sportklub.

Novo na Metroplay: Luka Mesec o sedanjem delu vlade in dosežkih, ki bi jih izpostavil