E. Č. | 17. 9. 2024, 08:38

Umrl legendarni trener, ki je kot po tekočem traku ustvarjal športne zvezdnike

Profimedia

Številni znani obrazi se poslavljajo od legendarnega trenerja.

Robert Lansdorp, legendarni teniški trener, ki je kar štirim igralcem pomagal doseči prvo mesto na svetovni lestvici, je umrl v 86. letu starosti. Med njegovimi najbolj znanimi varovanci so Tracy Austin, Pete Sampras, Lindsay Davenport in Marija Šarapova, ki so skupaj osvojili kar 24 naslovov na turnirjih za Grand Slam. Austin, Sampras in Davenport so že bili sprejeti v mednarodno teniško hišo slavnih, Šarapova pa bo predvidoma naslednje leto.

Poleg teh štirih prvakov je Lansdorp treniral številne druge znane teniške igralce in igralke. Po njegovih ocenah je vsaj 20 njegovih varovancev doseglo uvrstitev med najboljših 50 na svetu. Med bolj znanimi so bili tudi Brian Teacher, Eliot Teltscher, Michael Joyce, Justin Gimelstob, Anastasia Miskina in številni drugi.

Lansdorp je bil znan predvsem po svoji edinstveni trenerski filozofiji, ki se je osredotočala na močne in natančne udarce z roba igrišča. Kritiziral je sodobne šole tenisa, ki so spodbujale visoke in počasne udarce, za katere je menil, da ne razvijejo vrhunskih igralcev. Kot je nekoč pojasnil: "Takšen način igre morda prinese štipendijo na univerzi, a nikoli ne bo ustvaril prvaka."

Njegov učinek na svoje varovance je bil neizmeren. Tracy Austin je o njem povedala: "Robert je bil velik del mojega uspeha. Vedela sem, da me bo naredil močnejšo, tako fizično kot psihično." Pete Sampras pa je dodal: "Robert je bil tisti, ki me je naučil, kako pravilno udarjati žogo." Ena izmed Lansdorpovih najslavnejših vaj, imenovana 20, je zahtevala od igralcev, da zadenejo 20 zaporednih udarcev po vsej dolžini igrišča. Če bi igralec zgrešil pri 19. udarcu, bi moral začeti znova. Kljub strogosti je bil Lansdorp znan po svoji prijaznosti in očetovski skrbi za svoje učence. Lindsay Davenport ga je nekoč opisala kot "drugega očeta" in poudarila, kako prijazen in razumevajoč je bil do nje med njenim razvojem.

Takoj je vedel, kaj je prav in kaj ne

Robert Lansdorp se je rodil 12. novembra 1938 v Indoneziji. O svojem otroštvu ni veliko govoril, a je nekoč omenil, da je bil njegov oče dvakrat zaprt v taboriščih, najprej s strani Japoncev, nato pa Indonezijcev, ki so želeli odstraniti kolonialne oblasti. Po drugi svetovni vojni se je družina preselila na Nizozemsko, nato pa leta 1960 v Južno Kalifornijo, kjer je Lansdorp začel svojo teniško kariero kot trener.

Lansdorp je bil izjemen predvsem zaradi svoje sposobnosti, da je takoj prepoznal, ali igralec udarja žogo pravilno ali ne. Kot je dejal: "Takoj sem vedel, kaj je prav in kaj ne." S svojo predanostjo in edinstvenim pristopom je Lansdorp pustil neizbrisen pečat v svetu tenisa. Kot je sam dejal: "Vsi vedo, kaj lahko naredim. A povem vam to: nikoli ne bo nikogar, ki bi to lahko naredil tako kot jaz."

Novo na Metroplay: "Če bi ljudje vedeli, kakšno je to mučenje, koliko je solz in trpljenja …" | Sara Isaković