Š. T. | 11. 3. 2023, 16:25 | Vir: STA

Zmaga gre v Slovenijo: Anže Lanišek s fantastičnim skokom slavil v Holmenkollnu

Žiga Živulović jr. /Bobo

Slovenski reprezentant v smučarskih skokih je navdušil na norveški skakalnici, saj je bil najboljši v konkurenci.

Avstrijski smučarski skakalec Stefan Kraft (129,3 točke) je vodil po prvi seriji tekme svetovnega pokala v okviru norveške turneje v Oslu. Najboljša daljava uvodne serije pa je pripadla Anžetu Lanišku (127,4 točke), ki je edini Slovenec med najboljšo deseterico in je bil po polovici tekme na tretjem mestu.

Lanišek je v prvi seriji edini preskočil 130 metrov (133 metrov). Razlike med vodilnimi tekmovalci so bile majhne, tako da so o končnem vrstnem redu odločale malenkosti.

Tudi v drugi seriji je bil Lanišek izvrsten, 139,5 metra je bila njegova daljava, znova je bil najdaljši skok v konkurenci. Po svojem skoku je prevzel vodstvo, Forfang je zaostal, tako tudi Kraft in zmaga je šla v Slovenijo. Tako je šestindvajsetletnik prišel do svoje pete zmage v svetovnem pokalu v karieri.

Lanišek je zmago slavil pred svojim največjim tekmecem v boju za skupno tretje mesto sezone in vodilnim po prvi seriji, Avstrijcem Stefanom Kraftom (254,4 točke), ki je za njim zaostal za 5,8 točke, tretji je bil Nemec Karl Geiger (253,5).

V finalu so nastopili še štirje Slovenci. Timi Zajc (238,3) je zasedel 12. mesto, Žiga Jelar (222,7) je bil 17., Rok Masle (217,3) 21. in Domen Prevc (210,4) 23. 

V prvi seriji je v spremenljivih razmerah med Slovenci spodrsnilo le nedavnemu ekipnemu svetovnemu prvaku iz Planice Lovru Kosu (96,7), ki je ostal brez finala na 35. mestu.

Norveška turneja Raw Air šteje današnjo tekmo v Oslu, nato se skakalci selijo v Lillehammer, za konec pa še na letalnico v Vikersund.

Novo na Metroplay: Za komisarja dati Janšo? | N1 podkast s Suzano Lovec