29. 4. 2022, 14:46

Je Vladimir Putin javno podprl goljufijo v športu?

Profimedia

Ruski predsednik Vladimir Putin je javno zagovarjal najstniško zvezdnico umetnostnega drsanja Kamilo Valievo, ki se sooča z vrsto dopinških obtožb z zadnjih zimskih olimpijskih iger.

Toda njena slava je hitro minila, potem ko je prišla novica, da je bila ena od članic ruske ekipe pozitivna na prepovedano snov, kar je pomenilo, da podelitve medalj ne bo.

Padec večji od uspehov

Razritje rezultatov je pokazalo, da je bila prav nacionalna heroina Valieva oseba, ki je bila pozitivna na dopinškem testu. V njenem telesu so našli trimetazidin, ki se običajno uporablja za zdravljenje angine in je med tekmovanjem strogo prepovedan, saj lahko pomaga pri okrevanju in vzdržljivosti.

Takrat športno arbitražno sodišče ob Mednarodnem olimpijskem komiteju nista dokončno razjasnila primera dopinga Valieve, čeprav sta ji pozneje dovolila nadaljevanje tekmovanj v Pekingu.

Medalje za ekipno tekmovanje še niso podeljene, saj je primer zoper Valievo še vedno v teku in nerešen, čeprav ruski predsednik Putin zdaj trdi, da njihova atletinja zlata ne bi osvojila "nepošteno".

"Vsa država, ljubitelji umetnostnega drsanja po vsem svetu, so bili še posebej zaskrbljeni zaradi Kamile," je dejal Putin. "Takšne popolnosti ni mogoče doseči nepošteno, s pomočjo nekih dodatnih sredstev, manipulacij ... to zelo dobro razumemo in vemo," je dodal. 

Dodal je, da je Valieva: "Vsrkala vse najkompleksnejše elemente umetnostnega drsanja - njegovo prožnost, lepoto, moč in nežnost ... in s svojim delom prinesla šport na vrhunec prave umetnosti."

Zakaj nekateri v ruski javnosti ignorirajo antidopinške institucije in njihove rezultate? Tako je Vladimir Putin Valievi podelil red prijateljstva in ji čestital ob rojstnem dnevu, kot da športnica ni v luči škandala. 

Novo na Metroplay: Aljoša Bagola in Matej Šarc│1, 2, 3 ... bis! Podkast Slovenske filharmonije