J. B. | 27. 2. 2023, 09:01

Organizatorji v Planici s prstom kažejo na krivce za slab obisk: covid-19, vojna v Ukrajini, advent in celo svetovno nogometno prvenstvo!

Profimedia/Žiga Živulovič jr./Bobo/fotomontaža

Zakaj je v dolini pod Poncami tako malo gledalcev? Zakaj Slovenci niso vzeli za svojega svetovnega nordijskega prvenstva? V organizacijskem odboru krivdo valijo na druge.

V Sloveniji v teh dneh poteka svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju, ki v javnosti močno odmeva tudi oziroma predvsem zaradi dveh dejstev: slabega obiska in visokih cen.

Zaradi tega so na udaru predvsem organizatorji, ki se že nekaj dni z vsemi štirimi branijo očitkov, da je prvenstvo slabo organizirano, da so bili načrti preveč megalomanski in da bo vse skupaj za sabo pustilo predvsem finančno opustošenje.

Tomaž Šušteršič, generalni sekretar organizacijskega odbora, očitke zavrača, čeravno priznava, da obisk ni na pričakovani ravni.

Ob tem je kot razlog, zakaj je to tako, navrgel kar nekaj zanimivih argumentov, po njegovem je na vse skupaj vplivalo tudi - verjeli ali ne - svetovno prvenstvo v nogometu!

Ukrajinci velika obremenitev za poljske družine

"Zgodil se nam je nesrečen splet okoliščin. Po nekaj sanjskih letih Planice se je pripetil covid-19 in vojna v Ukrajini. Pogrešamo predvsem navijače iz Nemčije, Avstrije in tudi Poljske, ki bi morali priti v večjem številu," je v intervjuju za Sportklub poudaril Tomaž Šušteršič.

Profimedia

Šušteršič je nadaljeval: "Za Poljake vemo, da so zelo obremenjeni. Po nekateri statistiki vsaka druga poljska družina gosti še eno ukrajinsko, kar predstavlja veliko obremenitev za družinski proračun. Za nameček so Nemci gostili svetovno prvenstvo v biatlonu, ki je zelo blizu nordijskim športom in se je del navijačev prekrižal. Žal moramo ugotoviti, da nam na roke ni šlo niti svetovno prvenstvo v nogometu, ki je zarezalo v zimsko sezono. Tu lahko spet govorimo o Nemčiji, ki je pomemben deležnik v nogometnem svetu. Ko nato pride še advent, se naše misli preusmerijo drugam, tudi v nakupe božično-novoletnih daril. Prodaja naših vstopnic je zato ponovni zagon dobila šele v januarju."

Žiga Živulovič jr./Bobo

Obiskanost svetovnega prvenstva se je za vikend nekoliko izboljšalo, v petih dneh naj bi si skupaj tekme ogledalo 27.300 ljudi, toda v to so všteti tudi novinarji, tehniki, prostovoljci ... Obisk ni na ravni pričakovanega, marsikoga pa so od obiska odvrnile tudi visoke cene hrane in pijače.

Nadstandardno prvenstvo

"Kranjska Gora in tudi Bled predstavljata nadstandard. Tudi to prvenstvo je nadstandard. Ko nekdo operira iz fiksnega gostinskega obrata, je ta strošek porazdeljen na deset let. V Planici je treba postaviti kapacitete, stroške logistike pa vključiti tudi v prodajne cene. Če na koncertu v Stožicah, kjer gre za fiksni objekt, pivo stane pet evrov, je to logiko treba prenesti tudi sem. Prenos transportne logistike iz Ljubljane v Kranjsko Goro oziroma Planico je še toliko bolj zahteven. To se na koncu odraža tudi na ceni. Moram pa kot organizator poudariti, da glede gostinske ponudbe nismo imeli tolikšnega vpliva na cene, saj smo pravice oddali," je pojasnil Tomaž Šušteršič.

Žiga Živulovič jr./Bobo

Celoten intervju z generalnim sekretarjem organizacijskega odbora svetovnega prvenstva v nordijskem smučanju Tomažem Šušteršičem si lahko preberete na spletni strani Sportkluba.

Novo na Metroplay: Tomi Meglič o globoki ustvarjalnosti, otroštvu in očetovstvu