M.K. | 15. 10. 2024, 10:50 | Promocijska objava

3 živila, ki jih morate vedno imeti v domači kuhinji

Promocijsko gradivo

Se odpravljate po nakupih? Nikar ne pozabite prej preveriti domačih zalog 3 živil, ki omogočajo osnovno preživetje! 

Sodobni ljudje smo vajeni imeti polne hladilnike in shrambe hrane, a vedno ni bilo tako. Naši daljni predniki so se namesto v trgovino po sestavine za vsakodnevne obroke odpravili v gozd, s pridom so izkoriščali tudi vse, kar so jim dale domače živali.   Čeprav so naši današnji nakupovalni seznami precej daljši, kot so bili nekoč, in imamo na voljo izjemno bogat nabor živil za različne okuse in načine prehranjevanja, je dobro vedeti, katera 3 osnovna živila so potrebna za osnovno preživetje in jih je zato pametno vedno imeti doma.  

Poznali so ga že v paleolitiku  

Če bi morali med osnovnim naborom živil izpostaviti enega, bi bil kruh skoraj zagotovo ena izmed prvih, če ne celo prva izbira. Dokazi o njegovem obstanku segajo več kot 30.000 let v zgodovino, v čas paleolitika, ko so ljudje začeli mleti žita, kot sta pira in proso, s preprostimi kamni. Prah so mešali z vodo in to zmes pekli na vročem kamnu ali v pepelu.  

Razvoj poljedelstva je pozneje razširil nabor žit za pripravo kruha in precej razširil nabor receptov za njegovo pripravo. S fermentiranjem testa so se ploščatim kruhom pridružile tudi bolj mehke vrste kruha, ki so v naših krajih priljubljene še danes.  

Promocijsko gradivo

Kruh ni samo ključni del prehrane vseh slojev prebivalstva, je temelj človeške tradicije, kulture, inovacij in preživetja na globalni ravni. Vsaka kultura je razvila svoje edinstvene tradicije kruha, ki odražajo lokalne sestavine, podnebje in kulinarične preference. Francozi imajo bagete, v Indiji poznajo čapati ali papadam, v Pakistanu pečejo puri, na bližnjem Vzhodu somuni, v Mehiki pa tortilje.  

Ne glede na obliko in poimenovanje, je osnovna receptura kruha skozi čas ostala enaka: moka, voda, kvas in sol. S slednjo pa v sodobnem času ne gre pretiravati. Čeprav je namreč sol nujno potrebna za vzdrževanje celičnih funkcij v telesu, lahko v večjih količinah povzroči nemalo nevšečnosti.   

25 % manj soli – a ne na račun kakovosti in okusa!  

Čeprav sol vpliva na boljšo peko, lepšo obliko in izboljšan okus kruha, so v Žitu predani razvoju izdelkov z uravnoteženo prehransko sestavo, rezultat pa je nov junak v njihovi ponudbi – kruh Krpan. Ta prepriča tako s kakovostjo, kot tudi z okusom, pa čeprav ima glede na povprečje med slovenskimi kruhi kar 25 % manj soli. Prepoznali ga boste že na daleč, saj se ponaša z edinstveno srčasto obliko, za katero se skriva pravi karakter slovenskega junaka Krpana: je dobrosrčen, močan, preprost, dober, zdrav in krepak.  

Skrivnost kruha Krpan temelji na edinstveni kombinaciji sestavin: pšenična bela in polbela moka, kvas, pinjenec, maslo in melasa. Pod njegovo rustikalno rjavo skorjo se skriva mamljiva mehka in elastična sredica, ki zagotavlja svežino in poln okus.  

Promocijsko gradivo

V Žitu želijo s svojim novim junakom, kruhom Krpanom, ozaveščati potrošnike, da posegajo po prehransko ugodnejših izdelkih ter prispevati k njihovem manjšem dnevnem vnosu soli. Kruh Krpan tako najdete v vseh Žitovih prodajalnah po Sloveniji in pri vseh večjih slovenskih trgovcih.  

Živilo, na katerem je zgrajen temelj človeštva  

Mleko je prva hrana, ki jo okusimo, ko pridemo na svet. Tudi pozneje je eno izmed tistih živil, ki ga je vedno dobro imeti pri roki. Uživati ga je priporočljivo kot del pestre in uravnotežene prehrane, saj je dober vir beljakovin, vitaminov, mineralov ter drugih življenjsko pomembnih hranil.  

Naj si bo živalskega ali rastlinskega izvora, v domači kuhinji ga je vedno pametno imeti na zalogi, saj lahko z njegovo pomočjo pripravite kar nekaj okusnih dobrot, ali pa si ga privoščite samostojno in se z njim tako nasitite kot tudi odžejate.  

Profimedia

Jajce – eno najhranljivejših živil v kuhinji  

Jajca si zaslužijo posebno mesto na vašem jedilniku, saj so ne le okusna, ampak so tudi eno najhranljivejših živil na svetu. Vsebujejo veliko vitaminov, mineralov, kakovostnih beljakovin in aminokislin. So cenovno dostopna in omogočajo širok nabor možnosti priprave – od osnovnih umešanih jajčk in jajca na oko, do nekoliko zahtevnejših poširanih jajc, frtalje in štefani pečenke, potrebujete jih tudi pri pripravi večine sladic. Prav zato se jim je, razen v primeru alergije, težko odpovedati. 

Profimedia