Stara lipa, novi okusi: "šik" bistro, ki osvaja prefinjeno Ljubljano (FOTO)

28. 4. 2025, 07:00 | Ma.Po.

Papillon ali po slovensko metulj, ni eden tistih gostinskih lokalov, ki ti skočijo v oči med pohajkovanjem po mestu. 

Čeprav je ugnezden skoraj v samem središču Ljubljane – na Borštnikovem trgu 2, med Rimsko in Gregorčičevo ulico – greš lahko mimo, ne da bi ga opazil, saj ne kriči po pozornosti. Pa vendar se tisti bolj pozorni ustavijo in pokukajo vanj.

Druge pred vrata precej novega ljubljanskega bistroja pripelje daljni spomin, saj je nekoč prav na tem naslovu in prav v tem prostoru deloval študentski servis, kjer so morda tudi sami iskali svoje prve delovne priložnosti.

Papillon bistro Ljubljana
Ma.Po.

Zelo eleganten ambient

Ob vhodu se obiskovalcu odpre prava oaza miru in prefinjenega okusa metuljeve notranjosti. Interier deluje hkrati domače in sodobno, z veliko topline, a brez nepotrebnega balasta. Prostor diha z naravno svetlobo, detajli so premišljeni, glasba umirjena, Papillon pa vabi, da se za trenutek odmakneš od mestnega vrveža in se prepustiš razvajanju – tako kulinaričnemu kot vizualnemu.

Papillon bistro Ljubljana
Ma.Po.

Kaj bomo jedli?

Za tiste, ki vstajajo zgodaj, jih v bistroju čaka zajtrk. Če sodite me tiste, ki verjamejo, da življenje lahko počaka vsaj do desete ure – potem bo tukaj vaš novi ritual brunch: omlete, sendviči, panini, ameriške palačinke ter najrazličnejši smutiji in jogurti.

Papillon bistro Ljubljana
Ma.Po.

Ponudba drugih jedi z njihovega jedilnega lista je zelo raznolika: od izbranih narezkov, juhic, svežih solat, pečenega zelja, lečinega tatarja, burrate in jajčevcev z vzhoda do testenin, govejih ličk s pirejem in hobotnice. Jedi so pripravljene skrbno, z občutkom za kakovost sestavin in brez nepotrebnih olepšav.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Papillon bistrot (@papillon_ljubljana)

Njihova vinska karta vključuje vse ključne slovenske vinarje, pri čemer je veliko vin na voljo tudi na kozarec. Ponaša se s peninami iz Goriških Brd, vrhunskim prosecom iz Italije in skrbno izbranimi etiketami francoskega šampanjca. Slovenska bela in rdeča so predvsem s primorskega konca, z lepim izborom vin tudi iz Vipavske doline.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Papillon bistrot (@papillon_ljubljana)

Pod lipo

Terasa je tu res prava poslastica za dušo, saj ponuja razgled na najstarejše drevo v Ljubljani – naravno znamenitost, ki vsakemu obisku doda prav poseben čar. V njenem objemu se čas za hip ustavi, mesto pa zašepeta zgodbe nekih drugih, počasnejših dni.

Papillon bistro Ljubljana
Ma.Po.

Legendarna ljubljanska lipa je bila zasajena leta 1626, znana pa je tudi kot Furmanska lipa. Gre za drevo, ki je preživelo vojne, zamenjave oblasti in nešteto pijanih pogovorov. Zdaj pa pod njo – z vilico v roki ali kavo pred sabo, lahko uživamo v sončnem dnevu in dobrih okusih.

Papillon bistro Ljubljana
Ma.Po.
Najstarejša gostilna v Sloveniji: srednjeveška legenda, ki postaja prava turistična senzacija!