Uredništvo | 13. 1. 2024, 12:00
Ali veste, katerih sestavin ne bi smeli nikoli shranjevati v hladilnik?
Čeprav se velikokrat zdi, da je hrano najbolj varno pospraviti v hladilnik, to vsekakor ne drži kar vsevprek. Določene sestavine nujno sodijo v hladilnik, medtem ko določene tja absolutno ne spadajo.
Marsikdo je prepričan, da je sadje, zelenjavo in večino drugih sestavin najbolj hraniti v hladilniku, saj da bodo na ta način sestavine ostale dlje časa sveže. Drži? Ne drži (vedno)! Hlad in vlaga imata namreč lahko na nekatero hrano zelo negativen učinek.
- Paradižnik
Paradižnik pogosto najde svoje mesto v hladilniku, toda tja ne sodi. Še najbolje bo hladilnik prenesel češnjevec, večina ostalih sort pa bo tam izgubila pravo teksturo. Paradižnik hranite izven hladilnika, toda tudi ne na direktni sončni svetlobi. Tako bo ohranil najbolj poln okus.
- Čebula
Enako velja tudi za čebulo, dokler je zaščitena v svojem ovoju. Ko jo enkrat prepolovite in v kolikor ne porabite vse, potem jo zavijte in preostanek shranite v hladilnik.
- Krompir
Prav nobenega razloga ni - pravijo strokovnjaki - da bi krompir hranili v hladilniku. Ta namreč lahko popolnoma pokvari njegov okus. Za krompir je najbolj primerna hladna in suha klet.
- Olje
Najbolj primeren prostor za shranjevanje olja je temen in suh prostor. Še bolje je, če je olje že samo po sebi v temni steklenici. V hladilniku pa se bo veliko olj strdilo. Izjema so olja iz oreščkov, za katera se priporoča prav shranjevanje v hladilniku.
- Banane
Banane bodo ohranile svoj okus, če jih boste hranili na sobni temperaturi. Če pričnejo rjaveti in jih ne morete porabiti, pa bo boljša izbira kot hladilnik - zamrzovalna skrinja.
- Kruh
Enako velja tudi za kruh - če ga ne morete porabiti, ga zamrznite. V hladilniku pa se bo kruh postaral še hitreje, postal bo drobljiv in vprašanje je, če ga boste lahko zaužili.
- Med
Tudi vas spravlja ob živce, ko si zaželite medu, pa je ta trd kot kamen in potrebuje vsaj deset minut, da bo primeren za uporabo? Zato se medu nikoli ne shranjuje v hladilnik.