Š. Š. | 6. 10. 2022, 18:01
Kako skrbeti za lesene kuhalnice?
V še tako moderni in minimalistični kuhinji bomo našli – lesene kuhalnice. Če zanje prav skrbite, vas bodo lahko spremljale zelo dolgo.
Trendi pridejo in gredo, a lesene kuhalnice so tu že od naših babic in verjamemo, da jih bodo uporabljale tudi naslednje generacije. So poceni, vsestranske, vzdržljive, se ne stopijo ali segrejejo in so prijazne do občutljivejših posod. Če boste zanje pravilno skrbeli in jih negovali, bodo lesene kuhalnice z vami lahko leta in leta.
Obstajata dve osnovni in najbolj pomembni pravili: ne namakajte jih v vodi in nikoli jih ne perite v pomivalnem stroju.
Če les absorbira preveč vode, lahko nabrekne in razpoka. Visoka vročina v pomivalnem stroju pa lahko les deformira. Lesene kuhalnice operite na roke, z detergentom in toplo vodo.
Raje kot da jih pustite, da se posušijo same, jih dobro osušite s krpo. Ker še ne bodo povsem suhe, jih nato pustite, da čas in zrak naredita svoje.
Če želite, da les res ostane lep in čim bolj obstojen, jih lahko enkrat na mesec premažete z majhno količino mineralnega olja ali čebeljega voska. To je dobro storiti tudi tedaj, ko kuhalnice začnejo izgledati zelo suhe. Olivno, sončnično ali kakšno drugo rastlinsko olje niso primerna, saj lahko pustijo žarek priokus.
Edina negativna stran lesenih kuhalnic je ta, da se včasih preveč navzamejo določenega vonja, okusa.
Zato strokovnjaki svetujejo, da imate ločene kuhalnice za sladko in za slano hrano. Vonjave ostre hrane vam bodo pomagali iz kuhalnice izvabiti limona, soda bikarbona in voda. Če pa vendarle kakšna tudi po pomivanju obdrži vonj, okus ali obarvanost, jo sčasoma zamenjajte. Načeloma pa ni prav nič narobe, če boste s paradižnikovo omako obarvano kuhalnico še naprej uporabljali.
Novo na Metroplay: Bojan Cvjetićanin o novem albumu, najbolj osebnih pesmih in kakšen je na domačem kavču