N. V. | 24. 12. 2023, 08:00
Predmet v kuhinji, ki ga preredko očistite: na njem najpogosteje živi salmonela (strokovnjaki opozarjajo)
Poskrbimo, da vedno temeljito pomijemo deske za rezanje, delovno površino, pomivalno korito, posodo in celo koš za smeti ... na eno stvar pa vedno pozabimo.
Ko čistimo kuhinjo, nikoli ne pomislimo na stekleničke z začimbami. Poskrbimo, da vedno temeljito pomijemo deske za rezanje, delovno površino, pomivalno korito, posodo in celo koš za smeti, stekleničke, kjer hranimo začimbe, pa umijemo redko ali nikoli.
Raziskava je pokazala: salmonela najpogosteje živi v stekleničkah z začimbami
Znanstveniki so izvedli raziskavo, v katero so vključili 317 odraslih. Udeleženci v raziskavi so v kuhinji morali pripraviti puranje burgerje. Anketiranci niso vedeli, da bo njihova kuhinja pozneje testirana na salmonelo. Puranu so raziskovalci predhodno vbrizgali kemikalijo, ki deluje podobno, kot bi delovala salmonela, ko kontaminira površino ali prostor.
Po končanem kuhanju so iz kuhinj vzeli vzorce za preverjanje prisotnosti salmonele. Predmeti z daleč največjo razširjenostjo kontaminacije so bile ravno posode za začimbe.
Donald W. Schaffner, eden od avtorjev raziskave, je pojasnil, da veliko ljudi pri kuhanju doma pozabi obrisati steklenice z začimbami po uporabi. Vsekakor pa je ta raziskava, objavljena v Journal of Food Protection, pokazala, da se vsaka posoda z začimbami, ki se je dotaknete med pripravo surovega mesa, lahko kontaminira, na kar moramo biti pozorni pri kuhanju.
Simptomi salmonele:
- slabost
- bruhanje
- driska
- bolečine v trebuhu
- vročina
- glavobol
- kri v blatu
Novo na Metroplay: Bojan Cvjetićanin o novem albumu, najbolj osebnih pesmih in kakšen je na domačem kavču