Ž.A. | 13. 4. 2022, 06:00
Načini, kako lahko letošnje pirhe pobarvate le z naravnimi sestavinami
Vsako leto razmišljamo, kakšni velikonočni pirhi so v trendu. Tokrat se odločite za naravne sestavine.
Ste se kdaj vprašali, kako barvanje lupine vpliva na pirh, ki ga kasneje pojemo?
Za mnoge pirhi niso le dekoracija, vendar jih kasneje tudi pojedo. Kako se počutite, ko se vprašate, kaj pravzaprav zaužijete? Imamo rešitev. Če boste pirhe pobarvali z naravnimi barvili, bo to zagotovo boljše za zaužitje, kajne?
Verjetno ste do sedaj seznanjeni le s tehniko barvanja s čebulnimi olupki, ampak kaj, če vam povemo, da obstaja mnogo več načinov?
Katere so naravne sestavine in kakšen barvni odtenek bomo dobili?
Rumena: kurkuma, prevreta lupina limone ali pomaranče.
Oranžna: korenje, čili v prahu, mleta paprika.
Rdeča: veliko rdečih čebulnih olupkov in olupki rdeče pese.
Rožnata: rdeča pesa, brusnice, brusnični sok, maline.
Vijolična: sok črnega grozdja ali črnega ribeza.
Modra: rdeče zelje, borovnice.
Zelena: špinačni listi, tekoči klorofil.
Rjava: kava, črna lupina orehov, črni čaj.
Kako se lotiti?
Izbrano naravno sestavimo v loncu potopite v vodi in zavrite. Nato ogenj zmanjšate in sestavine kuhajte še vsaj 15 minut do 1 ure. Nato precedite in tekočini dodajte dve ali tri žlice kisa.
Ko ste tekočino pripravili, vanjo potopite jajca in jih namakajte, dokler ne dobijo barve. Trik, ki vas bo pripeljal do intenzivnejše barve, je ta, da jih čez noč pustite v hladilniku.
Paziti pa morate na naslednje stvari:
- ker gre za naravna barvila, pirhi ne bodo tako intenzivne barve, kot bi bili z umetnimi barvili;
- če želite izrazitejše barve, uporabite bela jajca;
- večjo količino kot boste uporabili, intenzivnejša bo barva;
- če želite, da se pirhi svetijo, jih na koncu pomažite z oljem ali mastjo.
Povzeto po siol.net.