R. K. | 9. 10. 2022, 06:00

Razkrivamo, kje v hladilniku se mleko najhitreje pokvari

Profimedia/Bobo/fotomontaža

Nekateri deli hladilnika se lahko med seboj razlikujejo po temperaturi. Ste tudi vi med tistimi, ki hitro povarljive izdelke shranjujejo na napačnem mestu?

Mleko sodi med živila, ki se lahko po odprtju hitreje pokvarijo, če niso shranjena pravilno. Na pokvarljivost mleka, mlečnih izdelkov in še nekaterih drugih živil pa lahko vpliva tudi to, kje v hladilniku jih shranjujemo. Tudi hladilnik ima namreč dele, ki so hladnejši in tiste, ki so toplejši. Mnogi pa nevede mleko shranjujemo ravno na napačnem mestu.

Ker se temperature v posameznih delih hladilnika razlikujejo, je takšne izdelke smiselno shranjevati tam, kjer je hladneje. Najslabša izbira so v tem primeru vrata, saj je ta del hladilnika najtoplejši. Vrata hladilnika namreč pogosto odpiramo, zaradi česar nastaja temperaturno nihanje. Višanje temperature in pogosta nihanja pa lahko proces kvarjenja živil pospešijo, so zapisali pri slovenskem portalu N1.  

Najhladnejši je spodnji del hladilnika

V primerjavi z drugimi deli hladilnika se mleko, ki ga hranimo v vratih, najhitreje pokvari, saj se zaradi višjih temperatur bakterije razvijejo hitreje. Mleko in mlečne izdelke je zato najbolje shranjevati v zadnjem delu hladilnika, na srednji polici ali na dnu.

Profimedia

Zgornji del hladilnika je sicer zaradi dvigovanja toplejšega zraka, ki je lažji, od spodnjega dela še nekoliko toplejši, so zapisali pri omenjenem mediju.

Vrata hladilnika so primernejša za shranjevanje izdelkov, ki se ne pokvarijo tako hitro, na primer kečap, gorčico, sojino omako, solatne prelive, marmelade in pijače v steklenicah.

Odprtega mleka ravno tako ni priporočljivo puščati na kuhinjskem pultu, ampak ga je najbolje takoj, ko si ga natočimo, postaviti nazaj v hladilnik. Tudi vrat hladilnika ni priporočljivo puščati odprtih predolgo. Zapreti jih je najbolj takoj, ko iz hladilnika vzamemo živila, so še zapisali pri N1.

Novo na Metroplay: Maja Keuc iskreno o življenju na Švedskem in kaj jo je pripeljalo nazaj