Š. Š. | 27. 10. 2022, 15:35

Se v kuhinji sploh lahko prihrani kaj energije? Lahko!

Profimedia

Tudi proces kuhanja lahko vključite v načrt varčevanja z energijo. Z nekaj preprostimi ukrepi in minimalnimi spremembami lahko naredite veliko. 

Proces kuhanja je lahko bolj ali manj potraten, vse pa je odsev vaših navad. ʺNa prvi pogled se zdi, da v kuhinji ne morete varčevati z energijo, vendar ni tako. S pametnim pristopom lahko že z minimalnim trudom privarčujete marsikateri kilovat energije in posledično tudi evro so prepričani na Eko skladu, kjer so v Nasvetih za varčno rabo energije in vode podelili nekaj koristnih namigov, ki jih povzemamo:

  • Ko le gre, kuhajte v pokriti posodi. Tako lahko porabo električne energije zmanjšate tudi do trikrat!
  • Količina vode za kuhanje naj ne bo prevelika.
  • Ko voda zavre, znižajte temperaturo do mere, ki še ohranja vretje.
  • Prilagajajte velikost posode velikosti kuhalne plošče. Če boste na veliki kuhalni plošči uporabljali majhno posodo, bo veliko energije odšlo v nič.

  • Kuhalna plošča tudi po izklopu ohrani dovolj toplote in zato jo lahko izklopite nekaj minut pred koncem kuhanja.
  • Pri pečici čim pogosteje uporabljajte ventilator in čim redkeje med delovanjem odpirajte vratca.
  • Za pogrevanje jedi je najbolj potratna pečica, najmanj pa mikrovalovka. Če slednje nimate, potem pogrejte hrano na štedilniku.

Med gospodinjskimi aparati, ki se običajno nahajajo v kuhinji, je največji porabnik energije hladilnik (in hladilna skrinja), sledijo pečica, električna plošča in napa. Tudi pri hladilniku bi s spremembo navad lahko mnogo prihranili. Na primer tako, da ne bi ob odprtih vratih razmišljali o tem, kaj bi radi jedli. 

Novo na Metroplay: "Materinstvo ti da novo dimenzijo organizacije, produktivnosti in empatije" | Sonja Šmuc