Grozdja nikoli ne jejte pred pranjem! Na plodovih tega sadeža so tako bakterije kot tudi pesticidi.
Po podatkih ameriškega centra za nadzor bolezni (CDC) je grozdje poleg jagod, špinače in ohrovta rastlina, za katero porabijo največ pesticidov. Na plodovih tega sadeža so tako bakterije, kot so salmonela, listerija in Escherichia coli.
Kako pravilno oprati grozdje?
Zato grozdja nikoli ne jejte pred pranjem! Izjemno pomembno je, da grozdje pred uživanjem ustrezno operemo. Strokovnjaki opozarjajo, da je grozdje verjetno najtežje sadje za pranje in odstranjevanje bakterij in pesticidov. Tako podajamo nekaj nasvetov, kako najbolje oprati grozdje:
- Operite samo tisto količino, ki jo boste takoj pojedli, ker pranje poveča vlažnost sadja in pospeši kvarjenje.
- Grozdja ni dovolj samo oprati z vodo iz pipe. Priporočljivo ga je namočiti v posodi z vodo in dodati dve žlici sode bikarbone ali jabolčnega kisa. Pustite tako vsaj deset minut, nato pa grozdje temeljito sperite s hladno vodo.
Če ga želite shraniti v hladilniku, je pomembno, da se grozdje najprej posuši. Nato ga dajte v posodo, ki zrači, in postavite v hladnejši del hladilnika. Tako lahko grozdje ostane sveže do tri tedne. Prav tako ne odstranjujte vejic, saj bodo tako plodovi dlje ostali sveži.
Grozdju olupite lupino
Dejstvo pa je, da tudi če naredite vse to, ni nobenega zagotovila, da ste odstranili vse pesticide. Edini bolj zanesljiv način je, da grozdju olupite lupino. Ko olupite lupino, odstranite plast, na kateri se lahko zadržujejo pesticidi, bakterije in druge škodljive snovi, ki se lahko zadržujejo na površini plodov.
Če imate težave z lupljenjem, poskusite grozdje pred lupljenjem za nekaj minut ohladiti v hladilniku. Hladna lupina se včasih lažje odstrani.
Novo na Metroplay: Ines Erbus o avtoimuni bolezni, ljubezni do hrvaščine in potovanjih