E. Č. | 24. 2. 2024, 07:39
Ste vedeli, koliko časa lahko hrenovke po odprtju še stojijo v hladilniku? Ne vržite jih takoj stran, saj ...
Ste se že kdaj vprašali, kako dolgo lahko v hladilniku stojijo odprte hrenovke? Poznamo odgovor.
Ah, hrenovke ... Številni jih obožujejo, številni jih sovražijo do te mere, da jih še pogledati ne morejo. No, če smo povsem pošteni, imajo slednji verjetno bolj prav. Bodimo pošteni, hrenovke same po sebi zares niso najbolj zdrava hrana. Ponavadi vsebujejo veliko nasičenih maščob, soli in dodatkov, kot so konzervansi, ojačevalci okusa in druge kemikalije. Prekomerno uživanje nasičenih maščob in soli pa lahko, kot je dobro znano dejstvo, poveča tveganje za srčno-žilne bolezni, visok krvni tlak in druge zdravstvene težave.
Morda vas zanima tudi:
- Ste vedeli, kaj prodajalci kebaba po koncu dneva naredijo z mesom? Ne, ne vržejo ga stran ...
- Uporabite ta trik in riba vam med cvrenjem ne bo nikoli razpadla
Poleg tega so lahko nekatere vrste hrenovk izdelane iz mesa nizke kakovosti ali vsebujejo dodatke, ki niso najbolj koristni za zdravje. Vendar pa obstajajo tudi alternativne možnosti, kot so hrenovke iz perutninskega mesa ali vegetarijanske oziroma veganske hrenovke, ki lahko vsebujejo manj maščob, manj soli in manj dodatkov. Ne glede na vse se hrenovke hočeš nočeš velikokrat na meniju številnih družin. Otroci jih v glavnem obožujejo, hkrati so priljubljena hrana na piknikih, marsikdo si jih rad privošči tudi kot dodatek na - recimo - pici.
Ob vsem naštetem se seveda poraja tudi zanimivo vprašanje, ki si ga zastavljajo številni: koliko časa po odprtju embalaže hrenovke še lahko stojijo v hladilniku? Moramo tiste, ki jih iz takšnega ali drugačnega razloga nismo takoj skuhali oziroma spekli, nemudoma vreči v smeti? Ali lahko na hladnem počakajo do naslednjega obroka?
Čas, v katerem so hrenovke še primerne za zaužitje po odprtju, je odvisen od več dejavnikov, vključno s tem, ali so bile hrenovke ustrezno shranjene in kakšen je bil čas odpiranja. Splošno pravilo je, da hrenovke v hladilniku obdržijo svežino približno tri do pet dni po odprtju, nekateri strokovnjaki (tudi USDA, ministrstvo za kmetijstvo Združenih držav Amerike) omenjajo celo sedem dni po odprtju. Priporočljivo je, da hrenovke shranite v neprodušno posodo ali ovijete v folijo za živila, da ohranite njihovo svežino in preprečite vdor vonjav drugih živil. Pomembno je tudi, da hrenovke hranite pri ustrezni temperaturi, ki je običajno med 0°C in 4°C.
Toda če opazite kakršnekoli spremembe v vonju, barvi ali teksturi hrenovk ali če se pojavijo znaki plesni, je bolje, da jih ne zaužijete, saj bi to lahko pomenilo, da so pokvarjene. Vedno je najbolje slediti smernicam na embalaži in upoštevati splošne smernice za shranjevanje živil, da zagotovite varno uživanje hrane.
Kot pri vsaki hrani je tudi pri hrenovkah kakopak priporočljivo zmerno uživanje. Nič ni narobe, če si jih privoščite od časa do časa. A naj bodo raje manjkrat kot večkrat na vašem krožniku.
Novo na Metroplay: Bojan Cvjetićanin o novem albumu, najbolj osebnih pesmih in kakšen je na domačem kavču