Preberite, kako lahko smiselno porabite kupček jajčnih lupin, ki ostanejo od peke in pirhov.
Kopica velikonočnih pirhov od nas zahteva kar nekaj lupljenja. Verjetno pa ste se že vprašali, kam z vsemi lupinami, ki ostanejo po velikonočnem zajtrku. V želji, da recikliramo, kar se v kuhinji reciklirati da, smo zbrali tri ideje:
1. Obogatite zemljo
Jajčne lupine so odličen vir rudnin in mineralov, s katerimi lahko obogatimo tako zemljo na vrtu kot tudi zemljo sobnih rastlin, ki jih gojimo v loncih. Najbolje je, da lupine posušite, nato pa jih v blenderju ali kavnem mlinčku zmeljete v prah. Potem jih posujte po prsti.
2. Zdrava poslastica za domače ljubljenčke
Kot smo že omenili, so jajčne lupine odličen vir različnih mineralov, med katerimi je izjemno pomemben tudi kalcij. Ker so jajčne lupine pirhov večino obarvane z jedilnimi barvami, ne bo nič narobe, če jih zdrobite in kanček prahu dodate hrani hišnih ljubljenčkov. Tako jim boste servirali dodatno dozo kalcija, ki bo poskrbela za zdrave sklepe, kosti in zobe, poročajo na portalu Odprta kuhinja.
View this post on Instagram
3. Nabrusite rezilo blenderja
Jajčne lupine so odlično sredstvo za brušenje rezila v blenderju ali sekljalniku zelenjave. Stresite jih v blender, nalijte toliko vode, da prekrije lupine, in vklopite napravo. Ko se lupine v tekočini zdrobijo v prah, je delo opravljeno. Rezilo je nabrušeno – vodo le še odlijte in sperite blender.
Novo na Metroplay: "Prebivalec Sardinije in prebivalec Ljubljane se razlikujeta v tisoče stvareh" | Leon Bedrač, 3. del