N. V. | 22. 10. 2023, 20:00
FOTO: Ne boste verjeli, ampak to so torte! (Izdelala jih je umetnica, ki razkriva, kako lahko takšno torto ustvari sleherni Slovenec)
"Vse je mogoče, če si le upaš poskusiti," dekoraterka in mojster okusov trdita, da lahko takšno umetnino ustvari sleherni Slovenec. Za vse nejeverne sta razkrila njuno zgodbo o uspehu in dokazala, da ni v življenju nikoli prepozno, da najdemo svojo strast in dosežemo, kar se nam morda zdi sprva nepredstavljivo.
Sladkorna kraljica. Tako kličejo Evo Klinc, umetnico tort, katere kreacije marsikateri Slovenec občuduje na družbenih omrežjih in komaj verjame, da je kaj takšnega mogoče. Doprsni kipi so na las podobni znanim likom in osebam – kipar bi iz gline težko izklesal tako neverjetno podobnost, Eva pa te umetnine ustvarja iz jedilnih materialov. Nekateri od kipov so pravzaprav torte, ki jih lahko – če nam ni škoda te umetnine razrezati – pojemo.
Zasluži si, da njene umetnine spozna širša javnost, a namesto da bi pogovor izkoristila za promocijo svojih izdelkov, je za Metropolitan.si razkrila zgodbo o sanjah in uspehu – o tem, da je vse mogoče, če si le upamo sanjati; pa o tem, da nikoli v življenju ni prepozno, da najdemo svojo strast. Popolno jo je dopolnjeval njen poslovni partner in vrhunski slaščičar Sandi Planinšek – on je šele drzen in neomajen, ko pride do sledenja svojih sanj. Je tisti, ki Evo večkrat uščipne in jo spomni, da se je vsem, ki ne verjamejo, da bosta dosegla njune cilje, treba le nasmejati. "Bodo že videli," pravi, medtem ko se mu v očeh iskri tisoče idej.
Ne manjka jima vztrajnosti in sanj. Kljub temu, da sta že sodelovala z zvezdami svetovnega kova, ostajata preprosta in na realnih tleh. Nista preponosna, da bi govorila s komerkoli – z vsako osebo, s katero sodelujeta, poskušata vzpostaviti prijateljski odnos. Takoj prosita, da ju tikam in kličem po imenu.
Akademija Sugar Queen
Eva je ustvarila Akademijo Sugar Queen, med pandemijo koronavirus, kmalu po tem pa se ji je kot enakovredni poslovni partner pri projektu pridružil še Sandi. Ona slaščice dekorira, on je mojster okusov. Njegovo raziskovanje kulinarike gre dlje od običajnega: kemično je preučil hrano, popolnoma pozna človeške brbončice in možgane, da zdaj lahko ustvarja slaščice, ki vam razkrijejo še do zdaj neznane okuse in vas popelje na kulinarično avanturo, ki navduši vse čute.
Z akademijo drugim predajata svoje slaščičarsko in dekoratersko znanje. Čeprav mnogi mojstri svoje znanje skrivajo, sta sladkorna kralj in kraljica predana temu, da svoje kulinarično znanje delita. Nudita tečaje v manjših skupinah do pet ljudi, kjer učita tako tiste, ki se s slaščičarstvom šele spogledujejo, kot tudi tiste, ki so že mojstri, a se zavedajo, da je znanje skleda, ki ji nikoli ni moč priti do dna.
Kot njun največji uspeh štejeta, da ljudem, ki sicer s težavo verjamejo vase, pomagata do tega, da ustvarijo kaj tako veličastnega, kot so slaščice njunega kova. Izpostavita učenko s posebnimi potrebami, ki so ji vsi govorili, da je slaščičarska srednja šola zanjo prezahtevna in jo bodrili k temu, da obupa. Ne le, da je s kančkom njune pomoči naredila šolo, postala je tudi slaščičarka v pravem pomenu besede: ustvarja neverjetne in slastne sladice.
Njuni cilji so veliki. Prizadevata si ustvariti najbolj navdihujočo in holistično platformo za slaščičarsko izobraževanje, usmerjanje in podporo, kjer lahko tako amaterji kot profesionalci pridobijo znanje, orodja in navdih, ki jih potrebujejo za uresničitev svojih sladkih sanj. Želita sodelovati s svetovno znano osebo, ki bi bila pripravljena podpreti njuno vizijo in sodelovati v izdelavi in prodaji čokoladnega kipa v podobi te osebe ter s tem dvigniti njuno prepoznavnost na globalni ravni.
Takšne umetnine zahtevajo namreč veliko časa, truda in materiala, zato si ne moreta privoščiti, da bi ustvarjala skoraj zastonj. Za doprsne torte, kakršne ustvarja Eva, je vrednost več 10 tisoč evrov. Zavedata se, da si kaj takšnega lahko privošči le 1 odstotek prebivalstva – a roko na srce, tudi manj kot 1 odstotek prebivalstva je pripravljenega posvetiti čas in sanje temu, da postane tako vrhunski, kot sta ona dva.
Sicer trdita, da je v njunem delu le nekaj odstotkov talenta – mojstra sta, ker sta vadila, vztrajala in nista nehala verjeti v to, da je vse mogoče. Menita, da se lahko vsak, ki verjame, da je to mogoče, nauči ustvarjati nekaj tako izjemnega (in sladkega), kot ustvarjata ona dva. In seveda, da nikoli v življenju ni prepozno, da se za to odločimo.
Kaj bi počeli, če bi bilo mogoče početi karkoli?
Eva je vedno bila umetnica, dolga leta se je ukvarjala z glasbo, sinhronizirala risanke in pisala besedila. Iskanje sreče in uspeha sta jo odpeljala v Avstralijo, kamor sta se za nekaj časa preselila s partnerjem. Tam se je prvič vprašala, kaj bi v življenju res rada počela, če bi bilo mogoče, da počne karkoli: "Zdelo se mi je, da je v Avstraliji mogoče početi vse. Kako neumno sem razmišljala ... saj je tudi v Sloveniji mogoče početi karkoli. Sami si zadamo omejitve."
V svojih zrelih odraslih letih se je odločila, da postane dekoraterka tort: "Na Facebooku sem zasledila fotografijo neverjetnega motorja, kasneje sem prebrala, da je to torta. Povsem me je presenetilo. Odločila sem se, da si želim tudi jaz ustvariti kaj takšnega. In sem začela vaditi." Torte sicer ustvarja iz obstojnejših jedilnih materialov. Meduza je recimo polnjena z riževimi kosmiči, marshmallovi in čokolado.
Z možem sta se preselila nazaj v Slovenijo in želela se je naprej ukvarjati z dekoriranjem tort, čeprav v Sloveniji za to ni posebnega poklica ali službe. Sprva je učila na Biotehniški fakulteti, potem pa je ustanovila Akademijo Sugar Queen. Vložila je vase in v svoje sanje – ter obrestovalo se ji je. Njeno kakovost so prepoznali že mnogi; tako učenci kot tudi slaščičarski mojstri svetovnega kova – kot recimo Amaury Guichon. Zanj je za rojstni dan ustvarila torto in mu jo prepeljala (z letalom) v Las Vegas.
View this post on Instagram
Danes, ko je ustvarila že številne torte, je do nekaterih zgodnjih umetnin že stroga. Pritožuje se nad doprsno torto Avatar ter našteva številne stvari, ki bi jih danes s svojim znanjem lahko izboljšala.
Sandi: "Samo upati si moraš sanjati zunaj okvirjev"
Sandi je najbolj obetaven mlad slaščičar v Sloveniji. Ni še končal srednje šole, ko je že vodil gostilno, ki nikoli ni zares zaživela, in tako je ostal v dolgovih. Svojo žalost je utopil v slaščicah – a ne kot večina ljudi, ki ob stresnih trenutkih poseže po čokoladi – Sandi je začel ustvarjati sladke kreacije in se učiti o okusih: "Če bi danes moja učiteljica kemije vedela, kakšno znanje imam, bi jo pobralo od šoka." Z znanjem o tem, kako določene sestavine vplivajo na brbončice in kako se ti signali obdelujejo v možganih, je začel ustvarjati harmonične kombinacije okusov. Vsak grižljaj njegovih slaščic je tako tudi pravo čustveno doživetje. Da ima vse skupaj tudi estetsko noto, svoje okuse oblikuje v sladice v podobi sadja, čokoladne pralineje in še mnoge druge sladke kreacije.
Poleg tega, da je pridno delal v gostinstvu, je začel še prodajati svoje sladke umetnine in kmalu je zaplaval iz finančnega brezna, saj so se nad njegovimi okusi navdušili prav vsi, ki so jih kadar okusili. Še več: izkušnja mu je dala vedeti, da se lahko znajde v vsaki situaciji. Tako je v času inflacije in neomajnega nepremičninskega trga kupil stanovanje v Litiji, čeprav ni služil veliko denarja: "Zaljubil sem se v stanovanje, čeprav nikakor nisem imel možnosti dobiti kredita ali bil finančno sposoben, da ga odkupim za 70 tisoč evrov. Prodajalca sem prosil, če lahko stanovanje prvih nekaj let obročno odplačujem, kot recimo z najemnino, in strinjal se je. Samo upati si moraš vprašati, verjeti. Naučiti se moreš, da ko nekaj hočeš, ni druge poti. Marsikdo, ki razmišlja v okvirjih, si sploh ne bi upal vprašati tega, ali iti na ogled, če nima možnosti, da dobi kredit ... Vse je mogoče, če si upaš in vztrajaš. Do vsake stvari se da priti, najti moraš samo pravo pot. In ne smeš obupati, če tu in tam skreneš na napačno pot, preden najdeš pravo."
Tudi on je začel vlagati vase in svoje znanje. Obiskal je Guichonovo akademijo in se učil od najboljšega. Prav tako je prav Sandi bil tisti, ki je poskrbel, da je Eva Guichonu izdelala in pripeljala torto. "Spet je premaknil meje nemogočega," komentira Eva.
View this post on Instagram
Pot do uspeha
Pogum je pot do uspeha, pravita. Če to res drži, Evo in Sandija čaka še pestra in bleščeča pot. Ne učita le, kako ustvarjati sladke mojstrovine, učita, da je vse možno. Tudi, da lahko vsak od nas ustvari svojo sladko mojstrovino, z veliko volje in vaje morda tudi torto, ki je videti kot Wolverine, Meduza ali pa Daenerys iz serije Igra prestolov.
View this post on Instagram
Novo na Metroplay: Bojan Cvjetićanin o novem albumu, najbolj osebnih pesmih in kakšen je na domačem kavču