Uredništvo | 8. 11. 2023, 12:43
Martinova pojedina kot še nikoli prej (s tem receptom boste poželi obilico pohval)
Zraven tega vrhunskega recepta se zagotovo odlično prileže Tempel namizna voda.
Martinovo že vztrajno trka na vrata, in če ste med tistimi, ki do zadnje sekunde odlašajo z iskanjem slastnega recepta, zdaj ne rabite iskati dlje. Za vas smo namreč našli vrhunski recept, zraven katerega se odlično prileže namizna voda Tempel, ki je prva v Sloveniji z mednarodno nagrado za okus.
Tempel, namizna voda z dodanim CO2, je v letu 2023 prejel nagrado za okus "Superior taste award" s tremi zvezdicami s strani Mednarodnega inštituta za okuse (International Taste Institute). Inštitut sestavlja prek 200 priznanih in neodvisnih chefov in someljejev, ki prihajajo iz več kot 20 držav, ter so priznani s strani svetovno znanih vodnikov Le Guide Michelin in Gault&Millau. Tempel izvira v Rogaški Slatini, ime pa je blagovna znamka dobila po paviljonu, ki stoji v zdraviliškem parku Rogaške Slatine.
Okus Templa so ocenjevali tudi izkušeni poznavalci iz vrst Evropskega združenja vodnih someljejev in ga opisali kot "zelo okusno vodo z drobnimi mehurčki". Kot glavno razločevalno prednost Templa so izpostavili nizko vsebnost natrija ter "fine mehurčke, nežne, skoraj citrusne note, zaradi česar ima Tempel edinstven ter zelo osvežujoč okus". Po oceni omenjenih someljejev se Tempel izredno lepo poda k prefinjeni jedi foie gras, trdim sirom, mastnim ali ocvrtim ribam, pečenemu belemu mesu, pečeni zelenjavi, orientalskim jedem ter jedem s sojino omako. Zaradi svoje sestave odlično prijateljuje tudi z brezalkoholnimi in alkoholnimi pijačami.
Tako je namizna voda Tempel idealna sopotnica martinovim jedem ter pijačam. Darko Klemen, zmagovalec slovenskega MasterChefa 2016 ter lastnik restavracije Mama Marička, je za letošnje martinovo pripravil dva ekskluzivna recepta za martinovo, v katera je vključil tudi namizno vodo Tempel.
Martinova račka – recept Darka Klemna (za 4 osebe)
Sestavine za slanico:
- račje prsi 4 x 200 g
- 1 l namizne vode Tempel
- 70 g soli
- 1 janeževa zvezda
- naribana lupina 1 pomaranče
- 10 g celega popra
- 1 cimetova palčka
- 1 lovorjev list
Vse sestavine za slanico najprej kuhamo v kozici do vrenja. Počakamo, da se slanica ohladi, nato vanjo dodamo račje prsi in pustimo čez noč v hladilniku, da je celotno meso nasoljeno.
Sestavine za vlečeno testo:
- 300 g gladke moke
- 1,5 dcl mlačne namizne vode Tempel
- ščepec soli
- 2 žlici olja
Presejano moko stresemo na čist delovni pult v obliki kupa. Na sredini naredimo jamico, v katero dodamo olje, vodo in raztopljeno sol. Mešamo z roko, da se testo počasi prijemlje skupaj. Testo gnetemo z rokami, toliko časa, da se več ne prijema prstov ter postaja gladko in elastično. Premažemo ga z oljem, pri sobni temperaturi ga pustimo počivati pokritega 1 uro.
Sestavine za nadev za štruklje:
- 1 kg krompirja
- 3 srednje čebule
- sol, poper
Neolupljen krompir skuhamo. Med kuhanjem krompirja nasekljamo čebulo na srednje velike koščke in jo počasi pražimo. Ko je krompir kuhan, ga malo ohladimo, a še toplega olupimo, zmečkamo ga kar z rokami in dodamo k praženi čebuli. Solimo in popramo po okusu.
Vlečeno testo na kuhinjskem prtu, ki ga rahlo pomokamo, počasi in z občutkom razvlečemo do želene debeline. Obrežemo ga v velikosti, primerni za naš pekač. S krompirjevo maso testo nadevamo do treh četrtin, nato ga zavijemo v štrukelj. Štruklje zavijemo v folijo, ki je primerna za kuhanje na visoki temperaturi. V pekač nalijemo vodo, dodamo štruklje in v pečici, ogreti na 110 °C, štruklje kuhamo 45 minut.
Račja prsa vzamemo iz slanice in jih dobro osušimo. Kožo narežemo na kare. Pazimo, da z nožem ne prerežemo kože do mesa. V vroči ponvici na hitro prsa najprej popečemo na koži, nato obrnemo in jih popečemo iz vseh strani. Prestavimo jih na pekač, ponvico s sokovi pa shranimo za omako. V predhodno ogreti pečici na 200 °C jih pečemo še približno 10 minut. Račje prsi se pripravljajo rožnato, saj so tako najmehkejša. Ko jih vzamemo iz pečice, jih pustimo počivati 10 minut.
Sestavine za omako iz ponvice:
- 1 rdeča čebula (nasekljana)
- 1 strok česna
- 0,5 l namizne vode Tempel
- 1 majhen korenček
- pol stebla zelene
Ko se račje prsi pečejo in počivajo, v ponvico, v kateri smo prsi popekli, dodamo čebulo, česen, narezan korenček, narezano zeleno in na hitro popečemo. Zalijemo z vodo Tempel in kuhamo. Po 10 minutah kuhanja precedimo, vrnemo na plin in s podmetom zgostimo (masla ne potrebujemo, ker je iz račje kože dovolj račje masti) in do želene gostote počasi kuhamo še 10 minut.
Štrukelj narežemo na želeno velikost, račje prsi po dolgem prerežemo na pol, omaka je v tem času tudi pripravljena, ter serviramo na krožnik. Zelenjavno prilogo prepuščamo vam, primerno letnemu času.
Martinov spritz – recept Darka Klemna
Sestavine:
- 1 dcl proseka
- 1 dcl namizne vode Tempel
- 0,3 ml mentolovega likerja
- 0,3 ml bezgovega sirupa
- limeta
- meta
Led damo v 3-decilitrski kozarec do vrha in ga pustimo stati vsaj 15 minut. Nato odlijemo stopljeno vodo ter dodamo manjkajoči led. V kozarec najprej dodamo bezgov sirup, nato proseko. Nežno premešamo in zalijemo z namizno vodo Tempel. Na koncu dodamo mentolov liker in okrasimo z rezino limete in vejico oziroma vrhom poprove mete.
Novo na Metroplay: Pogumna Slovenka, ki je sledila svojim sanjam in preplula ocean | Mastercard® podkast navdiha z Borutom Pahorjem