M. P. | 27. 10. 2022, 14:11
Za prste obliznit: najboljši jesenski recept po izboru kulinaričnega virtuoza Saše Šketa
Kuharski mojster in priljubljeni ustvarjalec receptov nam je ob izidu nove kuharske knjige zaupal svojo najljubšo jed za pripravo v poznih oktobrskih dneh. Vas zanima, kaj je izbral za vas?
Vedno nasmejani Sašo Šketa je ob predstavitvi že svoje šeste kuharice, tokratna nosi naslov 'Evo ti kosilo', za naš portal izbral recept, ki ga priporoča za hitro in slastno popestritev jesenskih dni.
Zbirka praktičnih in preverjenih receptov
Sašo je tokratne recepte razdelil v tri sklope: hitra kosila za med tednom, ideje za sobotna druženja in nedeljska kosila, ko imamo več časa.
Tudi tokratni recepti nam naproti prihajajo v skoraj vseh situacijah, ko se družina in prijatelji ob dobri hrani zberejo za mizo,” pravi kulinarični bloger in nekdanji tekmovalec v oddaji Masterchef.
Bralkam in bralcem priporoča …
Glede na to, da so si v marsikaterem slovenskem domu letos naredili dobro zalogo jurčkov, je Sašo brez predolgega razmisleka za najboljši jesenski recept iz nove knjige izbral "poutine z gobovo omako".
@metropolitan.si Evo ti kosilo! 🍴@sasosketa predstavlja kuharsko knjigo, ob kateri se vam bodo pocedile sline. 🤤 #sasosketa #evotikosilo #kuhanje #kuharskaknjiga #recept #kuhanje #hrana #kosilo #metropolitan #tiktokslovenia #slovenskitiktok #slovenskitiktokerji ♬ original sound - Metropolitan.si
Gre za priljubljeno jed, ki izvira iz Kanade. Zanjo boste poleg suhih jurčkov (15 gramov) potrebovali tudi 500 gramov šampinjonov, 100 gramov gorgonzole, 4 stroke česna, čebulo, 100 ml belega vina, gorčico, žličko rjavega sladkorja, žličko timijana, 30 gramov masla in pol litra vode. Ter tudi en cel kilogram krompirja za pomfri.
Priprava pomfrija in gobove omake
Pečico segrejemo na 200 stopinj Celzija in pripravimo dva pladnja za pomfri. Pladnja obložimo s papirjem za peko in na vsakega razporedimo polovico pomfrija. Prestavimo ju v pečico in pečemo 35-40 minut pri 200 stopinj Celzija z vklopljeno ventilacijo. Vmes krompir nekajkrat premešamo.
Med peko pomfrija pripravimo gobovo omako. Suhe jurčke namočimo v vodi in jih pustimo stati 10 minut. Šampinjone narežemo na rezine in jih prepražimo v suhi ponvi.
Pražimo jih toliko časa, da spustijo nekaj vode, a še ostanejo mesnati, približno 5-7 minut. Odstranimo jih iz ponve in jih prihranimo za kasneje. V ponvi stopimo maslo in na njem popražimo dobro sesekljano čebulo. Pražimo jo pri nižjem srednjem ognju. Dodamo sesekljan česen in ga skupaj s čebulo pražimo par minut, da zadiši.
Še dodatne sestavine
Namočene jurčke odcedimo in jih dobro nasekljamo. Vodo prihranimo, saj jo bomo uporabili za osnovo za omako.
K čebuli in česnu dodamo sesekljane jurčke, prilijemo vino, dodamo timijan, sladkor, gorčico in poper, premešamo in kuhamo nekaj časa, da se vino pokuha.
Vodo, ki je ostala od namakanja gob, razdelimo na dva dela. Pol decilitra je odlijemo skodelico in jo zamešamo z moko, preostalo pa vlijemo v ponev k preostalim sestavinam. Segrejemo do vretja in prelijemo mešanico z moko, da omako zgostimo. Vse skupaj kuhamo 10-15 minut oziroma toliko časa, da se omaka zreducira na dobro polovico. Nato jo precedimo in ji primešamo odstavljene pražene šampinjone.
Novo na Metroplay: Nuša Lesar o najlepšem letu svojega življenja, materinstvu in delu voditeljice