Preverite, ali imate v hladilniku shranjen ta priboljšek, za katerega je bolje, da ga ne pojeste. Bolje je, da ga vrnete v trgovino, kjer ste ga kupili.
V več evropskih državah se že nekaj časa vrstijo odpoklici nekaterih sladoledov Häagen-Dazs, saj so v njih našli sledi rakotvornega etilenov oksida. O odpoklicu več vrst sladoledov Haagen-Dazs tako poročajo iz Belgije, Francije in Španije, do odpoklica pa je prišlo tudi v Sloveniji.
Trgovec E. Leclerc je prejšnji teden Upravo RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin obvestil, da v svojih poslovnih enotah po Sloveniji izvaja odpoklic neskladnih sladoledov, v katere je bila vgrajena sestavina, ki vsebuje nedovoljeni etilenov oksid.
E. Leclerc je odpoklical sladolede Häagen-Dazs v lončku različnih okusov, datumi uporabe pa so do konca marca ali aprila prihodnje leto, ter sladolede Häagen-Dazs na palčki, prav tako različnih okusov in z datumom uporabe do konca junija prihodnje leto.
Potrošnike, ki so sladoled s spornim aditivom kupili, so pozvali, da ga vrnejo na mesto prodaje.
O prisotnosti etilenovega oksida v nekaterih sladoledih Häagen-Dazs je sicer EU prek sistema hitrega obveščanja za živila in krmo začela obveščati že v začetku julija. Po opozorilu se za odpoklice spornih sladoledov Häagen-Dazs odločili v Franciji in Španiji, pa tudi v Belgiji, kjer so v torek po navedbah francoske tiskovne agencije AFP odpoklic razširili še na več sladoledov.
Do odpoklica sladoledov Häagen-Dazs je sicer prejšnji mesec prišlo tudi v Braziliji.
View this post on Instagram
Množičen odpoklic mlečnih izdelkov
Blagovna znamka Häagen-Dazs je v lasti ameriškega proizvajalca živil General Mills. Ta je prejšnji teden sporočil, da bi lahko sledove etilenovega oksida povezali le z eno sestavino, in sicer aromo vanilije.
Slovenija se je sicer lani poleti soočala z množičnim odpoklicem mlečnih izdelkov zaradi vsebnosti strupenega etilenovega oksida.
To snov, ki se že desetletje uporablja za sterilizacijo medicinskih pripomočkov, lahko vdihavamo z onesnaženim zrakom ali pa jo zaužijemo z živili. Toksičnost je odvisna od koncentracije ostankov etilenovega oksida, od zaužite količine in od dolžine izpostavljenosti.
Uporaba aditiva v EU pri pridelavi hrane ni dovoljena, največja vrednost ostanka etilenovega oksida pa je zakonsko določena, in sicer znaša 0,05 miligrama na kilogram živila.
Novo na Metroplay: Helena Blagne iskreno o večeru, po katerem ni več mirno spala | Mastercard® podkast navdiha z Borutom Pahorjem