N. V. | 23. 9. 2023, 14:30
S to jedjo smo odrasli: kot otroci smo bili nori nanjo – predvsem zaradi imena (recept)
Že veste o kateri jedi govorimo?
Ni lepšega, kot se prepustiti okusu davno pozabljene jedi, ki smo jo kot otroci z veseljem jedli. V nas se prebudi znani občutek prelepega in brezskrbnega otroštva.
Kako pogosto vam je mama skuhala rizi bizi?
Se še spomnite – rizi bizi ni tipična rižota, ampak že skoraj (gosta) juha, saj prepražene sestavine zalijemo z več tekočine in z vso hkrati. Obudite spomine in si ga privoščite že danes. Najboljše je, da vse pripravite v enem loncu.
Recept
Sestavine:
- dve čebuli
- piščančjo jušno kocko
- poper – po okusu
- tri skodelice (za kavo) vode
- sol/začimbe – po okusu
- olje
- skodelico (za kavo) riža
- 100 gramov graška
- 300 gramov belega mesa
- dva velika korenčka
Priprava:
- Čebulo in korenček sesekljajte na majhne kocke.
- Na segreto olje dajte čebulo, da se duši. Ko se čebula zmehča, dodajte korenček. Skupaj jih dušite od 10 do 15 minut, priporočajo na srbskem portalu Espreso.
- Med tem časom narežite meso na kocke. Dodajte meso, da se duši skupaj s čebulo in korenčkom.
- Ko meso pobeli, zalijte z malo vode – le toliko, da se ne prime ponve. Dodajte začimbe in jušno kocko.
- Ko je meso napol pečeno, dodajte grah in še malo vode, da se grah skuha.
- Ko je grah kuhan, zalijte s skodelico riža in tremi skodelicami vode. Kuhajte na majhnem ognju toliko časa, da riž vpije vso vodo.
Dober tek!